AIEA cere Bulgariei o consolidare a măsurilor de securitate la Kozlodui

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a invitat Bulgaria să adopte măsuri destinate ameliorării securităţii singurei sale centrale nucleare, cea de la Kozlodui (nord-est), a anunţat Agenţia ONU joi, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 15:05
AIEA cere Bulgariei o consolidare a măsurilor de securitate la Kozlodui

În urma unei vizite de rutină de două săptămâni, AIEA a constatat lipsa unor „linii directoare privind gestionarea unor accidente grave (…) implicând deschiderea unui reactor sau unor piscine de stocare de combustibil uzat”.

„Analize ale cauzelor anumitor evenimente nu sunt realizate întotdeauna în profunzime şi suficient de rapid, pentru a împiedica reapariţia unor accidente” cauzate de erori umane, a adăugat AIEA într-un comunicat.

Vizita la Kozlodui a fost efectuată de către o exchipă de experţi internaţionali, la solicitarea Guvernului bulgar.

Anumite bune practici au fost, totodată, relevate de către AIEA, ca de exemplu crearea unor „proceduri speciale destinate reducerii coroziunii în al doilea circuit de răcire al reactorului”.

Agenţia ONU, cu sediul la Viena, a consolidat acest tip de misiune în lume, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, în Japonia, în martie 2011.

Bulgaria a fost obligată să oprească patru reactoare ale Centralei Nucleare de la Kozlodui, la aderarea sa la Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007, din cauza unor probleme de securitate.

Alte două reactoare, care produc aproximativ 30% din electricitatea Bulgariei, s-au confruntat cu incidente minore, în ultimii ani, care au condus la întreruperi de activitate.

Ţara va organiza la 27 ianuarie 2013 un referendum asupra energiei nucleare. Rezultatul acestui scrutin ar putea să relanseze contruirea unei a doua centrale nucleare, la Belene. Proiectul a fost abandonat în martie de către Guvern, din motive de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Dăianu: Creşterea preţurilor la energie va încetini creşterea economică în Europa şi va amputa puterea de cumpărare a oamenilor
Dăianu: Creşterea preţurilor la energie va încetini creşterea economică în Europa şi va amputa puterea de cumpărare ...
Creşterea preţurilor la energie este descumpănitoare, un şoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creşterea economică şi va amputa sever puterea de cumpărare a......
Carantină Bucureşti – DSP: Rata cazurilor va ajunge probabil mâine la 6 în Capitală. Aşteptăm rata de vineri pentru trecerea în scenariul 2 – Ce restricţii se vor aplica
Carantină Bucureşti – DSP: Rata cazurilor va ajunge probabil mâine la 6 în Capitală. Aşteptăm rata de vineri ...
Şcolile din Bucureşti ar putea să treacă de vineri în online, conform scenariului 2. Dr. Angelica Chirică, reprezentant ...
Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că este de preferat prezenţa fizică în şcoli şi universităţi ...
ANRE va realiza o platformă online de schimbare a furnizorului de energie şi gaze
ANRE va realiza o platformă online de schimbare a furnizorului de energie şi gaze
 Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a semnat un contract cu firma Metaminds pentru realizarea unei ...