AIEA susține că nu se află în poziția de a putea garanta că programul nuclear iranian este exclusiv pașnic

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat miercuri că ''nu este în poziţia de a garanta că programul nuclear iranian este exclusiv paşnic'', din cauza absenţei răspunsurilor Teheranului la problema siturilor nedeclarate, relatează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 07 sept. 2022, 18:14
AIEA susține că nu se află în poziția de a putea garanta că programul nuclear iranian este exclusiv pașnic

Într-un raport publicat înainte de Consiliul guvernatorilor de săptămâna viitoare, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, se declară „din ce în ce mai îngrijorat”, în contextul în care „niciun progres nu s-a realizat pentru rezolvarea” dosarului urmelor de uraniu îmbogăţit descoperite în trecut în diverse locuri.

El a făcut apel la Republica Islamică „să răspundă obligaţiilor sale legale” şi să coopereze cât mai curând posibil.

Este unul dintre principalele puncte în care bat pasul pe loc negocierile care au început în aprilie 2021, la Viena, pentru a resuscita acordul nuclear din 2015, torpilat trei ani mai târziu de fostul preşedintele american Donald Trump, comentează France Presse.

Teheranul a cerut marţi o închidere a anchetei AIEA pentru a ajunge la un compromis cu statele cu care discută direct (Germania, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia), în timp ce SUA participă indirect la negocieri.

AIEA deplânge, de asemenea, decizia anunţată în iunie de Iran de a ridica un anumit număr de camere de supraveghere, evocând „consecinţe prejudiciabile pentru capacitatea” de a verifica caracterul civil al programului nuclear.

În timp ce a restrâns accesul AIEA, Iran a continuat în ultimele luni să acumuleze uraniu îmbogăţit, potrivit estimărilor dintr-un document distinct. Stocurile depăşesc acum de peste 19 ori limita autorizată de acordul internaţional din 2015.

Teheranul a ridicat rezervele sale totale la data de 21 august la 3.940,9 kg, faţă de 3.809,3 la jumătatea lunii mai, departe de plafonul de 202,8 kg la care s-a angajat.

Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit la 20% la 331,9 kg, faţă de 238,4 kg anterior. Acest nivel, care se situează dincolo de limita de 3,67% fixată de acord, permite în teorie producerea de izotopi medicali, utilizaţi în special în diagnosticarea anumitor cancere.

Iranul dispune în plus de 55,6 kg de uraniu îmbogăţit la 60% faţă de 43,1 kg în precedentul trimestru, prag apropiat de cel de 90% necesar pentru dezvoltarea armei atomice.

„Iranul poate produce acum 25 kg (de uraniu) îmbogăţit la 90% dacă vrea acest lucru”, a declarat un diplomat pentru Reuters, care l-a întrebat dacă Iranul deţine suficient uraniu îmbogăţit la 60% pentru a construi o bombă.

Iranului i-ar trebui trei până la patru săptămâni pentru a produce suficient material pentru o bombă dacă ar dori acest lucru, a mai spus diplomatul citat, adăugând că AIEA i-ar fi necesare două până la trei zile pentru a depista paşi în această direcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Comisia Europeană oferă subvenții în valoare de aproximativ 720 de milioane de euro pentru șapte proiecte de hidrogen verde selectate în cadrul primei licitații din cadrul inițiativei Băncii......
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc a denunţat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câştigi bani din moarte'', ...
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Primii migranţi susceptibili de a fi expulzaţi de Regatul Unit către Rwanda au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie, ...
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest an
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest ...
Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale, în scădere faţă de aceeaşi ...