AIPC: Desfiinţarea Rasdaq este ilegală şi nu ar mai justifica salariile CNVM

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) se opune din nou desfiinţării Rasdaq şi spune că reafirmarea statutului de piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare a acestei pieţe, în 1996, este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital din România. De desfiinţarea Rasdaq vor fi afectate mai ales fondurile de investiţii româneşti, care nu îşi vor mai putea înregistra l apreţul de piaţă companiile din portofoliu listate pe piaţa respectivă.
Adrian N. Ionescu - mar, 11 dec. 2012, 11:01
AIPC: Desfiinţarea Rasdaq este ilegală şi nu ar mai justifica salariile CNVM

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) spune că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 22 martie 2012, invocată de autoritatea pieţei (CNVM) ca  pretext pentru desfiinţarea pieţei Rasdaq, „reafirmă doar criteriile generale în care o piaţă poate sau nu poate fi reglementată“.

AIPC consideră că,  „deşi CNVM nu a raportat, în mod ilegal, autorităţilor UE, piaţa Rasdaq ca piaţă reglementată, această situaţie nu împietează asupra caracterului de piaţă reglementată al pieţei Rasdaq, conform Directivei 2007/44 a UE“, se spune în comunicat.

AIPC consideră „suspectă“ insistenţa  cu care CNVM, „în loc să rezolve problemele unei pieţe într-o criză tot mai accentuată, produce mai bine de de 6 ani încoace «proiecte» de distrugere a pieţei Rasdaq, proiecte care nesocotesc legislaţia existentă a a pieţei de capital şi drepturile investitorilor de pe această piaţă“, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Incertitudinea pe care CNVM ar fi indus-o în piaţă prin atitudinea sa,  „a descurajat investiţia pe această piaţă, contribuind astfel la scăderea lichidităţii şi capitalizării pieţei româneşti de capital„,  se mai spune în comunicat.

Caracterul de piaţă reglementată al pieţei Rasdaq „nu se putea pierde prin legea 297/2004, aşa cum nici o persoană licenţiată nu-şi pierde acest statut prin noua lege a învăţământului”, afirmă asociaţia.

„În general, într-o lume aflată în criză, toate autorităţile naţionale şi transnaţionale, inclusiv cele ale U.E., insistă pentru o mai bună reglementare a pieţei de capital, şi nu pentru de-reglementarea pieţei, aşa cum s-ar întâmpla daca proiectul CNVM în privinţa pieţei Rasdaq ar fi aprobat. În plus, avînd în vedere mediul economic de la noi, marcat de procente importante de evaziune fiscală, România are nevoie de o piaţă reglementată cât mai largă, şi nu de restrângerea ei”, mai arată reprezentanţii investitorilor.

CNVM a publicat, la mijlocul lunii noiembrie, un proiect de act cu caracter normativ în care se prevede ca firmele listate pe piaţa Rasdaq şi cele de la segmentul „Nelistate” să fie mutate pe una din pieţele reglementate sau un sistem alternativ de tranzacţionare, în caz contrar urmând să fie transferate automat pe ATS-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Piaţa Rasdaq a fost înfiinţată în 1996, în temeiul unei decizii a CNVM, în conformitate cu articolul 15 din Legea 52/1994, ca piaţă organizată şi reglementată de CNVM pentru tranzacţii cu valori mobiliare.

CNVM a mai încercat în acest an să clarifice statutul Rasdaq, dacă este sau nu o piaţă reglemenntată, şi a propus ca toate firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ al Bursei. Şi atunci BVB urma să stabilească o listă cu societăţile care îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea trebuind să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei.

Atunci, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a criticat proiectul CNVM, afirmând că nu este compatibil cu legislaţia din România şi din UE, lipsind totodată evaluarea impactului acestei propuneri.

În comunicatul transmis miercuri AIPC spune că CNVM nu ar trebui să „arunce în afara pieţei reglementate” firmele de pe Rasdaq, fără un „argument serios”.

„Având în vedere numărul redus de emitenţi ai pieţei de capital din România, faptul că listarea de emitenţi noi întâmpină greutăţi mari de mai mulţi ani, această piaţă nu-şi poate permite să arunce în afara pieţei reglementate cei peste 1.000 de emitenţi ai pieţei Rasdaq, cu afectarea drepturilor acţionarilor lor, fără nici un argument serios din partea CNVM. Atragem şi CNVM atenţia că, în ipoteza nefericită în care piaţa de capital ar rămâne fără cei 1.000 de emitenţi Rasdaq, deci cu câteva zeci de emitenţi, actuala structură de personal şi salariile personalului CNVM nu se mai justifică”, se arată în comunicat.

Clarificarea statutului pieţei Rasdaq este unul dintre subiectele pe care CNVM şi BVB încearcă de mai mulţi ani să le rezolve, deoarece conform unei directive europene Rasdaq nu poate fi considerată o piaţă reglementată, deşi la înfiinţare, în 1996, s-a spus că este reglementată.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.088 de societăţi, cu o capitalizare totală de 8,849 miliarde lei (1,951 miliarde euro). În ultimii şase ani, aproape jumătate din numărul de companii de pe Rasdaq s-au delistat, numărul acestora coborând de la 2.019 în anul 2007, când bursa atingea maxime istorice.

Investitorii au tranzacţionat anul trecut acţiuni de 575,3 milioane lei (135,7 milioane euro) pe piaţa Rasdaq, cu aproape 5% mai puţin decât în 2010, când operaţiunile au cumulat 605 milioane lei (143,7 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel înregistrat în 2007, când a fost un vârf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Lichiditatea din acest an abia a ajuns la 196,6 milioane lei (44 milioane euro), sumă de trei ori sub cea de anul trecut.

Pe piaţa reglemenatată a BVB sunt listate în prezent acţiuni emise de 81 de companii, iar la categoria titlurilor „Nelistate” sunt 25 de firme. Rulajele au scăzut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4.152 miliarde euro), la 7,176 miliarde lei (1,616 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...