Air France-KLM vrea să cumpere Alitalia. Ce plan au francezii

Alianţa Air France-KLM intenţionează să cumpere compania aeriană italiană Alitalia în 2013, dar nu printr-o ofertă de cash, ci printr-un schimb de acţiuni.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 09:08
Air France-KLM vrea să cumpere Alitalia. Ce plan au francezii

Achiziţia Alitalia este una dintre preocupările majore de acum ale directorului geneal al Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, potrivit unui apropiat al acestuia, citat de La Tribune. Operaţiunea nu se va face totuşi mai devreme de începutul anului viitor şi se va face cel mai probabil printr-un schimb de acţiuni, nu printr-o tranzacţie clasică.

20% din capitalul companiei italiene este deţinut acum de mai multe companii din această ţară (Riva, IMSSI, Banca Intesa, Benetton), ca urmare a planului fostului guvern Berlusconi de a salva de la dispariţie Alitalia. Începând cu 2013, companiile italiene au dreptul să-şi vândă participaţia.

Chiar şi în varianta în care italienii ar accepta un schimb de acţiuni, şi nu bani, aşa cum şi-ar dori de altfel, Air France KLM are o mare problemă. Acţiunile sale se tranzacţionau la o valoare de doar 4 euro, ceea ce ar însemna că valoarea companiei s-ar ridica la doar 1,2 miliarde de euro. Iar Alitalia, care nu este cotată la Bursă, se pare că ar deţine capitaluri de 700 de milioane de euro. Deci, la valoarea de azi, o astfel de înţelegere ar oferi italienilor o cotă de capital mult prea mare la Air France-KLM. Aşadar, o creştere a valorii la bursă a companiei franco-olandeze este prioritară, iar cursul acţiunilor este legat de planul de restructurare al Air France.

Pe de altă parte, este clar că italienii vor juca tare, ajutaţi şi de rezultatele bune ale Alitalia, care a început să se redreseze. De aceea, nu este exclusă o înţelegere între ei şi Lufthansa, principalul concurent al Air France-KLM, compania germană dispunând de mijloacele financiare pentru a face o ofertă care să conţină şi cash.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...