Airbus A380 a fost salvat de Emirates cu o comandă în valoare de 16 miliarde de dolari

Constructorul aeronautic european Airbus a semnat joi, cu Emirates Airlines, companie aeriană controlată de emiratul Dubai, un protocol de acord în valoare de 16 miliarde de dolari vizând achiziţionarea unui număr de 36 de avioane A380, informează AFP.
Economica.net - joi, 18 ian. 2018, 12:13
Airbus A380 a fost salvat de Emirates cu o comandă în valoare de 16 miliarde de dolari

Emirates Airlines este de departe cel mai mare cumpărător de avioane A380 cu 142 de exemplare comandate şi 100 livrate deja. Acordul anunţat joi cuprinde o comandă fermă pentru 20 de avioane A380 şi o opţiune pentru alte 16 aparate, livrările urmând să înceapă în anul 2020.

Noua comandă venită de la Emirates Airlines, una din cele mai mari companii aeriene din lume, este vitală pentru viitorul programului A380. Luni, directorul comercial de la Airbus, John Leahy, avertiza că Airbus nu va avea altă opţiune decât să oprească programul A380 dacă Emirates Airlines nu va face o nouă comandă.

‘Această nouă comandă evidenţiază angajamentul Airbus de a produce modelul A380 timp de cel puţin zece ani. Sunt convins că noi comenzi vor veni după exemplul Emirates şi că acest avion excelent va fi produs până în anii 2030’, a declarat joi John Leahy.

La finele anului trecut, preşedintele Emirates, Tim Clark, a dezvăluit că autorităţile din Dubai vor să fie sigure că grupul european Airbus va continua să producă modelul A380 superjumbo timp de cel puţin 10 ani, înainte ca Emirates Airlines să plaseze o nouă comandă.

Cel mai mare avion de pasageri din lume, cu până la 544 de locuri şi un un preţ de catalog de 436 milioane de dolari, Airbus A380 a fost lansat în 2007 însă în prezent viitorul său este sub semnul întrebării pe măsură ce companiile aeriene se îndreaptă spre avioanele cu două motoare şi un consum mai mic de combustibil. Începând din luna martie 2015 şi până în prezent, Airbus nu a vândut niciun singur A380 înregistrând doar anularea comenzilor pentru două aparate.

Ca urmare a reducerii vânzărilor, Airbus a redus ritmul de producţie pentru avioanele A380 până la şase exemplare pe an, de la 12 aparate ce urmează a fi livrate în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...