Airbus Helicopters și IAR au semnat un acord pentru adaptarea modelului de elicopter de luptă H145M

Companiile Airbus Helicopters și IAR au semnat un acord de Cooperare Industrială în vederea personalizării elicopterului H145M pentru misiunile de atac ale forțelor armate române.
Ion Dobreanu - mie, 17 mart. 2021, 17:03
Airbus Helicopters și IAR au semnat un acord pentru adaptarea modelului de elicopter de luptă H145M

La eveniment au fost prezenți Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, și Bruno Even, CEO Airbus Helicopters.

Programul de cooperare propus cuprinde transferul de capacitate de tehnologie și know-how de nivel înalt de la Airbus Helicopters catrea IAR, cu obiectivul de a asigura disponibilitatea continuă din punct de vedere tehnic a flotei de elicoptere H145M care ar urmă să fie operată de Ministerul Apărării din România.

Acest nou acord se adaugă înțelegerii exclusive de Cooperare Industrială deja semanta, în temeiul căruia IAR a devenit principalul contractor pentru H215M pentru orice comandă viitoare din partea Ministerului Apărării din România în vederea înlocuirii flotei îmbătrânite de elicoptere.

„Suntem pregătiți să înființăm capacități industriale de apărare în România pentru a asigura autonomia completă a țării în producția, operațiunile, serviciile, întreținerea și repararea elicopterelor multi-rol H215M și a elicopterelor ușoare multi-rol H145M”, a spus Bruno Even, CEO Airbus Helicopters.

„Semnarea acestui acord de Cooperare Industrială este următorul pas în colaborarea noastră cu IAR și se bazează pe 50 de ani de contribuție activă la industria aeronautică din România. Avem o colaborare puternică cu partenerul nostru IAR și cu alți actori importanți din industria aeronautică, și, de-a lungul anilor, am făcut investiții semnificative în unitățile noastre, în specializarea angajaților noștri și, de asemenea, în educație”, a adăugat el.

„Avem o experiență dovedită în furnizarea de calitate și fiabilitate și acum suntem pregătiți pentru dezvoltare prin inovație. Putem face acest lucru numai printr-un parteneriat foarte puternic și consecvent. IAR Brașov și Airbus au o lungă istorie împreună și avem ocazia să ne sporim angajamentul de a oferi, în viitorul apropiat, cele mai bune produse pentru clienții noștri”, a declarat Laurian Anastasof, directorul general al IAR.

Citiți și: ROMAERO și INCAS au fabricat și proiectat fuselajul elicopterului RACER (economica.net)

Pentru a-și extinde prezența pe piața românească, IAR ar răspunde de producerea și personalizarea elicopterelor H215M și, respectiv, H145M în Brașov. Aceste două proiecte ar aduce beneficii substanțiale României, cum ar fi ocuparea forței de muncă, dobândirea de abilități profesionale la nivel înalt, contribuții mai mari la bugetul local, investiții în educație, și ar permite României să se alăture clubului exclusivist al țărilor capabile să producă elicoptere de tip H215 / H215M.

Citiți și: Elicopterul RACER cu fuselaj fabricat în România va zbura prima dată anul viitor (economica.net)

H215M este un elicopter multi-rol mediu-greu care și-a dovedit capabilitățile în luptă, combinând rezistența recunoscută a familiei Cougar și Super Puma cu cabina de pilotaj integral din sticlă, pilotul automat și avionica specifică elicopterului H225M. Cu costuri competitive de funcționare și întreținere și capacitatea de a fi implementat cu ușurință, H215M este o soluție accesibilă și eficientă pentru categoria de aripă rotitoare.

Elicopterul H145M, cu pilot automat pe 4 axe și sistemul avionic Helionix, este proiectat pentru o gamă largă de misiuni solicitante (de la atac ușor, la transportul de trupe, transportul de mărfuri sau evacuarea aeromedicală). Este optimizat pentru a efectua misiuni speciale de securitate, transport sau tragere cu armament la distanță de siguranță față de focul inamic, pe timp de zi sau noapte, pe vreme nefavorabilă sau vizibilitate redusă.

Despre Airbus

Airbus este pionier în industria spațială durabilă pentru o lume sigură și unită. Compania inovează constant pentru a oferi cele mai eficiente și avansate soluții tehnologice în domeniul aerospațial, de apărare și servicii conexe. În domeniul aeronavelor comerciale, Airbus oferă cele mai moderne și eficiente aeronave din punctul de vedere al consumului de combustibil. Airbus este, de asemenea, un lider european în domeniul apărării și securității și una dintre cele mai importante companii spațiale din lume. În domeniul elicopterelor, Airbus oferă cele mai eficiente soluții civile și militare din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Legea modificată a audiovizualului – promulgată de preşedintele Iohannis
Legea modificată a audiovizualului – promulgată de preşedintele Iohannis
Legea modificată a audiovizualului, care adaugă noi reglementări privind cinematografia şi organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de......
Transelectrica: Primele schimburi comerciale de energie cu Ucraina şi Republica Moldova vor avea loc pe 30 iunie, pe interconexiunea cu România
Transelectrica: Primele schimburi comerciale de energie cu Ucraina şi Republica Moldova vor avea loc pe 30 iunie, pe interconexiunea ...
Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina şi Republica Moldova, după sincronizarea cu reţeaua europeană, ...
România poate să devină un jucător important în atragerea de investiţii din relocare – Ministrul Economiei
România poate să devină un jucător important în atragerea de investiţii din relocare – Ministrul Economiei
Un Memorandum pentru promovarea investiţiilor străine au fost discutat şi semnat la nivelul Guvernului, astfel încât ...
Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare, în anul 2023
Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare, în anul 2023
Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti ar putea creşte în anul 2023 la o cotă de 2% la ...