Airbus majorează unele plăţi acordate angajaţilor, după ce Macron a cerut ajutor în urma protestelor „vestelor galbene”

Airbus este pregătit să plătească angajaţilor săi cu salarii mai mici din Franţa un bonus special, după ce preşedintele Emmanuel Macron a cerut ajutor companiilor franceze pentru a rezolva cererile "vestelor galbene", care protestează de câteva săptămâni împotriva costului vieţii, se arată într-un memoriu adresat angajaţilor francezi de grupul aeronautic european, consultat de Reuters.
Economica.net - lun, 17 dec. 2018, 18:38
Airbus majorează unele plăţi acordate angajaţilor, după ce Macron a cerut ajutor în urma protestelor

Săptămâna trecută, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat o serie de măsuri care vizează relansarea puterii de cumpărare, încercând să calmeze protestul „vestelor galbene”. Oficialul francez a promis o serie de măsuri care merg în sensul creşterii puterii de cumpărare solicitate de protestatari: creşterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori, nefiscalizarea orelor suplimentare din 2018 şi anularea creşterii de taxe care a fost impusă pensionarilor care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună. În plus, el le-a cerut angajatorilor care pot face acest lucru „să plătească o primă de sfârşit de an” care nu va fi fiscalizată.

Airbus, deţinută parţial de Franţa, Germania şi Spania, este sub presiune după ce Macron a cerut săptămâna trecută liderilor principalelor companii, inclusiv şefului producătorului de avioane, Guillaume Faury, să facă mai mult pentru a atenua criza prin care trece Franţa.

Totuşi, Airbus – care depinde în principal de exporturile de aeronave, fiind în concurenţă cu rivala americană Boeing – a subliniat importanţa de a rămâne competitivă şi a avertizat împotriva concentrării „numai pe măsuri ciclice şi financiare”.

„Airbus este pregătită să contribuie şi să sprijine acţiunile Guvernului ca răspuns la această stare de urgenţă, în timp ce atrage atenţia asupra necesităţii absolute de a menţine competitivitatea companiilor franceze care sunt expuse, ca şi Airbus, la concurenţa puternică de pe plan extern”, se arată în memoriu.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că mărimea oricărui bonus încă trebuie analizată şi va fi discutată la obişnuita întâlnire cu sindicatele.

Airbus are 48.000 de angajaţi în Franţa, iar salariul mediu lunar în industria aerospaţială este de 4.250 euro (4.815 dolari), comparativ cu media naţională de 2.250 euro, conform grupului de lobby GIFAS.

Totuşi, Airbus are un număr nespecificat de angajaţi cu salarii mai mici în Franţa, iar salariul minim lunar pentru un angajat Airbus este de 1.700 euro, comparativ cu nivelul salariului minim pe plan naţional, de 1.500 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...