Airbus raportează venituri consolidate de 58,8 miliarde de euro pentru anul fiscal 2022. Compania a livrat anul trecut 661 de aeronave

Airbus SE (simbol bursier: AIR) a raportat rezultatele financiare consolidate pe anul 2022 și a oferit bugetul previzionat pentru 2023. Veniturile consolidate ale companiei au crescut cu 13%, până la 58,8 miliarde de euro, față de 52,1 miliarde de euro) cât au fost în 2021.
Ion Dobreanu - vin, 17 feb. 2023, 18:30
Airbus raportează venituri consolidate de 58,8 miliarde de euro pentru anul fiscal 2022. Compania a livrat anul trecut 661 de aeronave

„Industria și-a continuat revenirea pe parcursul anului 2022, traficul aerian crescând, iar companiile aeriene întorcându-se la planificarea pe termen lung a flotelor. Am obținut rezultate financiare solide, în ciuda unui mediu operațional nefavorabil, ce a împiedicat revenirea lanțului de aprovizionare la viteza la care ne așteptam. Compania a trebuit să își ajusteze operațiunile în consecință, ceea ce a dus la un număr mai mic de livrări de aeronave comerciale decât cele planificate inițial. Ne adaptăm producția pentru a corespunde cu oferta”, a declarat Guillaume Faury, CEO Airbus. „Pe măsură ce avansăm în 2023, ne concentrăm pe activitățile noastre industriale și pe transformarea pe termen lung a companiei. Performanța financiară solidă din 2022 și încrederea noastră în viitor ne determină să propunem o majorare a plății dividendelor în acest an.”

Un număr total de 661 de aeronave comerciale au fost livrate în 2022, față de 611 în anul precedent, dintre care 53 de aeronave A220, 516 aeronave A320 Family, 32 aeronave A330 și 60 aeronave A350. Veniturile generate de activitățile aeronavelor comerciale Airbus au crescut cu 15% de la an la an, ceea ce reflectă în principal numărul mai mare de livrări și întărirea dolarului american.

Airbus Helicopters a livrat 344 de unități (2021: 338 unități), cu veniturile crescând cu 8%, ce arată o creștere în servicii și un mix favorabil de programe. Veniturile Airbus Defence and Space au crescut cu 11%, conduse în principal de volumul mai mare de aeronave militare și Eurodrone. Un număr total de 10 aeronave de transport militar A400M au fost livrate în 2022, comparativ cu 8 în 2021.

EBIT Consolidat ajustat, o alternativă de măsurare a performanței și a indicatorilor cheie, ce surprinde marja de afaceri subiacentă, prin excluderea cheltuielilor materiale sau profiturilor, cauzate de mișcările de provizioane legate de programe, restructurare sau impactul cursului de schimb valutar, cât și câștigurile/ pierderile capitale din cedarea sau achiziționarea de afaceri a crescut până la 5,627 de miliarde de euro (2021: 4,865 de miliarde de euro).

EBIT ajustat în activitățile de avioane comerciale Airbus a crescut la 4,6 miliarde de euro (2021: 3,570 de miliarde de euro). Această creștere reflectă numărul mai mare de livrări și este sprijinită de câteva elemente nerecurente, în principal, impactul pozitiv al obligațiilor referitoare la beneficiile de pensionare și al progreselor făcute în raport cu conformitatea, compensate parțial de o rată de acoperire a riscurilor mai puțin favorabilă comparativ cu anul 2021.

EBIT ajustat al Airbus Helicopters a crescut la 639 de milioane de euro (2021: 535 de milioane de euro), ceea ce reflectă execuția a mai multor servicii și programe. Elementele nerecurente includ impactul pozitiv cu privire la obligațiilor referitoare la beneficiile de pensionare, programate în primul trimestru.

EBIT ajustat la Airbus Defence and Space a scăzut la 384 de milioane de euro (2021: 696 de milioane de euro), ceea ce reflectă în principal deprecierea legată de pierderea a doi sateliți Pleiades Neo în decembrie și de întârzierile la lansarea Ariane 6, precum și impactul inflației în creștere. Acest lucru a fost parțial compensat de un volum mai mare de aeronave militare, de accelerarea activității la Eurodrone și impactul pozitiv legat de obligațiilor referitoare la beneficiile de pensionare, înregistrate în primul trimestru.

Profitul net consolidat (3) a fost de 4,247 de miliarde de euro (2021: 4,213 miliarde de euro), cu un profit pe acțiune consolidat raportat de 5,40 de euro (2021: 5,36 de euro).

Ipotezele pe baza cărora Compania și-a construit bugetul pe 2023 sunt acelea că nu mai există nicio perturbare suplimentară pentru economia mondială, traficul aerian, lanțul de aprovizionare, operațiunile interne ale Companiei și capacitatea sa de a furniza produse și servicii.

În această bază, Airbus își propune să realizeze în 2023 în jurul a:

• 720 de livrări de avioane comerciale;

• EBIT ajustat de 6,0 miliarde de euro;

• Flux de numerar înainte de fuziuni și achiziții și finanțare clienți de 3,0 miliarde de euro.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje la nivel național,......
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...