AJOFM a depus la CE proiectul unei întreprinderi sociale pentru şomerii de la Mechel Câmpia Turzii

Economica.net
16 01. 2013
mechel_campia_turzii_13443400_80744000

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat, miercuri, la o întâlnire cu disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii, că viitoarea întreprindere socială va fi proprietatea angajaţilor, iar aceştia vor lucra pentru o firmă care are contracte cu producătorul de mobilă Ikea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Proiectul întreprinderii sociale are o valoare de 6,4 milioane de euro şi am depus cererea de finanţare la Comisia Europeană, prin Fondul European de Ajustare la Globalizare, la fel cum am procedat în cazul Nokia. Acesta prevede construirea unei fabrici unice în România, cu utilaje ultramoderne, foarte performante, iar viitorii angajaţi vor primi fiecare vouchere de 15.000 de euro pentru achiziţionarea echipamentelor. Angajaţii vor fi proprietarii întreprinderii, vor fi propriii lor şefi. Principalul domeniu de activitate va fi prelucrarea metalelor şi oamenii vor lucra pentru export, pentru o firmă din România care are contracte cu producătorul de mobilă Ikea. Oamenii vor avea grijă de utilaje pentru că acestea vor fi ale lor”, a spus Don.

Proiectul va avea o durată de patru ani.

Potrivit acestuia, în cadrul viitoarei întreprinderi sociale, al cărui spaţiu de 1.500 de metri pătraţi este în curs de amenajare, vor fi angajaţi minim 380 de foşti muncitori ai Mechel Câmpia Turzii, din cele 800 de persoane disponibilizate în prima etapă, în cursul anului trecut.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a declarat, la rândul său, în cadrul întâlnirii, că demersul de înfiinţare a acestei întreprinderi este unul pozitiv, proiectul urmând să înceapă în primăvara acestui an, în aprilie sau mai.

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină, potrivit Kommersant.ru, 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel.

Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România.

Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie 2012, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul încheindu-se în luna septembrie.

Premierul Victor Ponta îi ceruse ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, la jumătatea lunii septembrie, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, declara, în 1 octombrie, că o firmă din Italia şi-a exprimat intenţia de cumpărare a Grupului Mechel România, cu menţinerea profilului de activitate pentru cele cinci combinate care vor fi scoase la vânzare.

Tot în octombrie, conducerea Mechel Câmpia Turzii a notificat sindicatul din combinat, dar şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) privind intenţia de a disponibiliza alte 800 de persoane, urmând să mai rămână 360 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.