Ajutor de stat de 2 mil. lei pentru pierderile producătorilor de cartofi în 2012 – proiect

Producătorii de cartofi ar putea primi în acest an un ajutor de stat de două milioane de lei pentru pierderile suferite din cauza dăunătorilor pe recolta anului 2012, plata acestor ajutoare fiind efectuată în termen de patru ani de la realizarea cheltuielilor sau pierderilor, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Economica.net - vin, 24 ian. 2014, 11:57
Ajutor de stat de 2 mil. lei pentru pierderile producătorilor de cartofi în 2012 - proiect

‘Acest proiect are în vedere stimularea producţiei autohtone de cartofi de sămânţă şi cartofi consum şi obţinerea unor producţii de calitate superioară prin aplicarea corectă a măsurilor de control în cazul depistării acestor organisme dăunătoare. Analizele de laborator aferente recoltei anului 2012, prin care s-a confirmat prezenţa organismelor de carantină Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (putregaiul inelar al tuberculilor de cartofi) şi/sau Ralstonia solanacearum (putregaiul brun al cartofului) au fost finalizate’, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG privind aprobarea ajutorului de stat care se acordă producătorilor de cartofi afectaţi de organismele de carantină dăunătoare culturii cartofului.

Valoarea totală a ajutorului de stat este de două milioane de lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014.

‘Prin Ordonanţa Guvernului nr.14/2010 privind unele măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010 se stabileşte cadrul juridic privind condiţiile generale pentru acordarea ajutoarelor de stat în agricultură şi lista ajutoarelor de stat posibil de acordat. Articolul 6 din această ordonanţă prevede ca anual să se stabilească ajutoarele de stat care pot fi acordate din cele prevăzute, precum şi suma totală alocată fiecărei forme de ajutor de stat, care se aprobă anual prin Hotărâre a Guvernului, ce va fi comunicată Comisiei Europene prin raportul anual’, se arată în Nota de Fundamentare.

Pentru producţia de cartofi afectată de dăunători a anului 2012, ajutorul se poate plăti conform reglementărilor comunitare privind ajutoarele în agricultură şi silvicultură în perioada 2007-2013, însă regimurile de ajutoare trebuie introduse în termen de 3 ani de la realizarea cheltuielilor sau pierderilor şi trebuie plătite în termen de patru ani de la realizarea cheltuielilor sau pierderii.

Cei care beneficiază de aceste ajutoare sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, şi care deţin suprafeţe de teren însămânţate cu sămânţă de cartof certificată conform legislaţiei în vigoare, în scopul producerii de cartofi de sămânţă sau cartofi de consum a căror producţie a fost afectată de organismele de carantina menţionate.

De asemenea, pot primi aceste ajutoare organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...