Ajutor de stat de 22 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara. Scopul: certificate de emisii de gaze de seră

Împrumutul pe şase luni va fi acordat de către Finanţe, din banii încasaţi din privatizări. Fondurile vor fi folosite pentru achiziţionarea certificatelor de emisii de gaze de seră pentru acest an, necesare funcţionării. Dacă CEH se va restructura, termenul de acordare a împrumutului poate fi extins.
Sorin Andone - mar, 14 apr. 2015, 09:54
Ajutor de stat de 22 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara. Scopul: certificate de emisii de gaze de seră

Guvernul României va acorda un împrumut de urgenţă de 98 de milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, pentru ca societatea să-şi poată achiziţiona certificatele de emisii de gaze de seră necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în 2015, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Energiei. Împrumutul va fi acordat de către Ministerul Finanţelor, în tranşe, până la sfârşitul aceste luni, sursa fiind veniturile obţinute din privatizări.

Împrumutul nu va fi folosit în sectorul cărbunelui, pentru a nu aduce cu sine blocarea banilor de către Comisia Europeană, care monitorizează restructurările din domeniul minier din România.

În motivarea acestei OUG, reprezentanţii Guvernului precizează că ajutorul de stat este absolut necesar  pentru că CEH reprezintă o adevărată „bombă” socială în Valea Jiului, fiind responsabilă de veniturile a zeci de mii de familii ca, de altfel, şi de asigurarea cu apă caldă şi căldură a lor.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara, întreruperea activităţii ar creşte semnificativ rata şomajului în Valea Jiului şi în judeţ iar întreruperea activităţii acestei societăţi ar avea repercusiuni şi pentru comunităţile locale care ar fi lipsite de sursele provenite din  impozitele şi taxele locale pe care le datorează Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., ceea ce ar conduce la înrăutăţirea condiţiilor de trai în cadrul comunităţii. Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. este singurul agent economic care furnizează agent termic în oraşele din Valea Jiului şi din municipiul Deva din judeţul Hunedoara, întreruperea activităţii acestui operator economic ar afecta serviciul public de interes general reprezentat de producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie termică”, se arată în textul OUG.

Împrumutul plus dobânda aferentă va trebui returnat în termen de şase luni de la data acordării, în conturile Trezoreriei. În aceste şase luni, conducerea CEH trebuie să redacteze şi să prezinte Ministerului de Finanţe un plan de restructurare menit să viabilizeze colosul energetic din Valea Jiului. Odată prezentat şi aprobat în Guvern, planul poate aduce o prelungire a perioadei de acordare a împrumutului. În caz contrar, CEH este obligată să achite împrumutul şi dobânzile la scadenţă.

CEH este unul dintre cei doi coloşi energetici din România care produc curent din cărbune, celălalt fiind Complexul Energetic Oltenia. Gigantul din Valea Jiului se confruntă cu dificultăţi uriaşe în funcţionare, pentru că produce scump şi nu-şi găseşte clienţi pe piaţă. Mai multe companii au cerut insolvenţa CEH, printre care şi Compania Naţională a Huilei. Recent, premierul Victor Ponta a precizat că România are nevoie de energia din cărbune şi că cele două Complexuri vor fi ajutate să funcţioneze în continuare. Circa 7.000 de angajaţi lucrează la CEH.

Certificatele de emisie sunt un fel de drepturi de a polua acordate pe perioade de câte cinci ani unui număr de companii dintr-o ţară semnatară a protocolului de la Kyoto. României i-au fost alocate cu titlu gratuit 268 de milioane certificate pentru perioada 2013 – 2019, beneficiare fiind un număr de 400 de companii din România. Pentru că România poluează mai puţin ca în 1990, data de referinţă pentru Protocolul de la Kyoto, rămân şi certificate nealocate  care pot fi vândute de stat, pe piaţa liberă, unui alt stat care poluează mai mult.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...