1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Ajutor de stat pentru producţia de alcool. Întreprinzătorii pot lua până la 300.000 de euro pentru a se dezvolta

Bugetul de stat și Comisia Europeană vor finanța, prin PNDR 2020, companiile producătoare de alcool care vor să  fac investiții inițiale în diverse active. Se vor acorda cel mult 300.000 de euro pentru un proiect, sub formă de grant. 

12 mai, 2018 | ECONOMICA.net

Aproximativ 31 de companii sau asociații de producători care vor să producă băuturi alcoolice vor avea șansa să acceseze o parte din cei 10,8 milioane de euro, bani europeni și din bugetul de stat ce vor fi alocați prin schema de ajutor de stat "Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii, inclusiv în sectorul pomicol, pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole" în cadrul PNDR 2014-2020, potrivit unui proiect elaborat de către Ministerul Agriculturii lansat în dezbatere publiucă. 

Sprijinul, de cel mult 200.000 de euro pentru microîntreprinderi sau 300.000 de euro pentru formele asociative,  este unul nerambursabil și va proveni în proporție de 75% din fonduri FEADR şi 25% contribuţie naţională de la bugetul de stat pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, iar proiectele eligibile sunt cele ce vizează investiţii iniţiale în active corporale şi/sau necorporale.

Mai exact, se vor finanța activitățile de  distilare, rafinare şi mixarea băuturilor alcoolice, fabricarea de băuturi alcoolice distilate: whisky, coniac, gin, lichioruri etc. - fabricarea de băuturi mixte cu alcool distilat - amestecarea alcoolurilor distilate - fabricarea alcoolurilor neutre.

Banii se acordă sub formă de grant şi acesta constă în rambursarea cheltuielilor eligibile suportate şi plătite de către beneficiar. Ajutorul se acordă în urma selectării şi notificării beneficiarului privind acceptarea cererii de finanţare, urmată de încheierea contractului de finanţare între AFIR şi beneficiar. Contractele de finanţare vor fi încheiate cel târziu până pe 31 decembrie 2020.

Plata efectivă a ajutorului se efectuează eşalonat, în tranşe conforme etapelor de execuţie, în urma prezentării de către beneficiar a cererilor de plată şi a documentelor justificative de plată, prevăzute în procedurile specifice ale AFIR. Plata ajutorului către beneficiarii schemei se poate face până la 31 decembrie 2023.

Beneficiarii sprijinului acordat prin prezenta schemă pot primi, după semnarea contractului, un avans în procent de maximum 50% din ajutorul public aferent proiectului, iar plata acestuia se va face după prezentarea unei garanţii eliberate de o instituţie financiară bancară sau nebancară înscrisă în registrul special al Băncii Naţionale a României care corespunde procentului de 100% din suma avansului.

"Scopul acordării sprijinului este de a creşte competitivitatea întreprinderilor prin realizarea de produse noi, cu valoare adăugată, fără a afecta însă concurenţa pe piaţa internă şi comerţul intracomunitar într-o măsură contrară interesului comun", se explică în proiectul de Ordin.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO