Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt

Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în 2023 față de anul anterior după ce în 2022 s-a consemnat schimbarea de trend pe acest segment, potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică. Cea mai abruptă diminuare a avut loc în decembrie față de luna anterioară, vânzările scăzând cu peste 28%.
Alina Stanciu - Dum, 03 mart. 2024, 16:38
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt

Statisticile din ultimii patru ani ( 2019-2023) analizate de Economica arată că românii preferă ca în decembrie să cumpere mai degrabă fizic decât online, apetitul pentru e-commerce scăzând față de noiembrie în mod semnificativ.

Trendul este confirmat de INS din decembrie 2019 când volumul cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală de comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet a scăzut cu 27,5% față de luna anterioară. Apoi, în decembrie 2020, business-ul magazinelor online a scăzut cu 23,8% față de luna anterioară, în decembrie 2021 scăderea de la o lună la alta a fost de 24,1%, în timp ce în decembrie 2022 minusul a fost de 24,3% față de noiembrie.

În decembrie 2023, comerţul cu amănuntul prin internet a scăzut cu 28,3% comparativ cu luna anterioară, adică cel mai mult din ultimii cinci ani.

Scădere anuală de 0,5%

Dacă analizăm evoluția de la un an la altul, în 2023 afacerile magazinelor online au scăzut cu 0,5% față de anul anterior, după ce în 2022 față de 2021 minusul a fost de 5,6%.

Aceasta în contextul în care volumul cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală de comerţ cu amănuntul cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor a înregistrat o creștere de 1,9%, cu un plus de 3,8% la produsele nealimentare și de 3,6% la alimente.

Înainte de 2022 însă, și urmare a pandemiei cu Covid-19, vânzările anuale prin  internet se înscriseseră pe un trend puternic pozitiv. Mai exact, în 2021, afacerile magazinelor online au crescut cu 10,3% față de 2020, după o altă creștere de 39,7% față de 2019 și o alta de 6,8% în 2019 față de 2018.

Nu în ultimul rând, vânzările online sunt în scădere și față de perioada similară a anului anterior. Astfel, potrivit datelor INS, în decembrie 2023, magazinele online au generat afaceri cu 0,3% mai mici față de decembrie 2022, deși per total comerț cu amănuntul a existat o creștere de 0,1%, cu un plus de 4,7% la produsele alimentare și 1,6% la produsele nealimentare.

Spre comparație, în decembrie 2022 vânzările online au scăzut în valoare cu 10% dață de decembrie 2021. În schimb, în decembrie 2021 s-a vândut online cu 5,1% mai mult decât în decembrie 2020, trendul fiind același și în anii anteriori analizați ( inclusiv 2019 vs 2018).

 

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...