Al doilea mare latifundiar al ţării are conturile blocate

Comcereal Vaslui, parte a grupului de firme Racova, controlat de omul de afaceri Adrian Porumboiu, are de două săptămâni conturile blocate. Statul, prin Agenţia de Plăţi pentru Agricultură şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, vrea să recupereze de la omul de afaceri 12 milioane de euro, în contul unei amenzi pe care Comcereal a contestat-o în instanţă.
Alina Stanciu - mie, 20 mai 2015, 21:00
Al doilea mare latifundiar al ţării are conturile blocate

Comcereal Vaslui, compania deţinută de omul de afaceri Adrian Porumboiu şi care exploatează a doua cea mai mare suprafaţă de teren arabil a ţării are de două săptâmâni conturile blocate, ANAF instituind poprire pentru recuperarea unei sume de aproximativ 3 milioane de euro. Suma este parte a unei amenzi estimată de Comcereal la 12 milioane de euro pe care  a primit-o de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) la începutul acestui an, pe motiv că societatea  nu ar fi declarat decesul a 106 de capete de bovine, subvenţia cuvenită fiind astfel mai mică decât reieşea din calculul iniţial.. „Comcereal are poprire pe conturi de acum două săptămâni pentru 3 milioane de euro. Ne este foarte greu şi facem eforturi disperate pentru a ne plăti furnizorii şi ratele bancare. A trebuit să întârziem cu salariile, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Avem în total 2900 de angajaţi, din care 800 la Comcereal”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Porumboiu. Acesta susţine că nu va face concedieri şi nici nu va apela la insolvenţa pentru a-şi rezolva problemele financiare. ” În mod normal ar trebui să cer insolvenţa, dar nu pot face asta. Nu ne vom cere insolvenţa, ne vom strădui să ieşim la liman. De asemenea, nu vom da oamenii afara pentru că nu am mai avea cu cine lucra. Am reuşit să cultivăm toată suprafaţa de teren pe care o avem. Dar este destul de greu pentru că după acest scandal piaţa este reticentă şi băncile la fel” povesteşte Porumboiu, potrivit căruia este victima unei „lovituri de tip mafiot”.

Subvenţii în lipsă

În afară de amenda estimată de omul de afaceri la aproximativ 12 milioane de euro, Comcereal a fost grav decapitalizată şi prin faptul că nu a beneficiat de subvenţiile pe suprafaţă aferente anului trecut. Este vorba despre aproximativ 4,8 milioane de euro pe care Porumboiu ar fi trebuit să îi încaseze ca subvenţie unică pentru cele peste 27.400 de hectare pe care le exploatează. Totuşi, Comcereal a încasat în contul campaniei agricole 2014 aproximativ  531.000 de lei, subvenţie pentru 463 de vaci, deşi inadvertenţele pentru care a primit amendă sunt legate de 106 bovine decedate pe care compania, dintr-o eroare, nu le-a înregistrat la timp în registrul național SNIIA. „Consider că este un atac de tip mafiot împotriva firmelor mele. Nu pot să înţeleg de ce APIA nu mi-a dat niciun leu pentru subvenţiile pe suprafaţă, în condiţiile în care terenurile arată impecabil. La fel, fermele mele arată excelent. Vitele au muzică şi scărpinători automate. Nu pot să înţeleg cum, de la o greşeală umană care a existat cu SMR 7 ( Identificarea şi înregistrarea bovinelor n.red ), APIA a putut să dea o amendă de 12 milioane de euro”, explică Adrian Porumboiu care a solicitat atât Ministerului Agriculturii cât şi prim-ministrului Victor Ponta să trimită o echipă a Corpului de Control la Comcereal. „Dacă eu fraudez cu un euro statul, mă arestează, dar ei (APIA şi Ministerul Agriculturii n.red) pentru că  m-au fraudat pe mine, prin firmele mele, nu peţesc nimic. Normal ar fi să fie arestaţi. Este vorba despre o fraudă aici”, consideră omul de afaceri.

Porumboiu vs APIA în instanţă

De altfel, Comcereal Vaslui a contestat  în instanţă amenda APIA. Astfel, pe rolul Curţii de Apel Iaşi există două procese împotriva APIA Vaslui având ca obiect „suspendare executare act administrativ” şi „anulare act administrativ”. „Vom câştiga în mod sigur aceste procese. Problema este că aceste procese vor dura un an, timp în care suntem deposedaţi de aceşti bani. Mai mult, statul român ne va rambursa suma de la bugetul de stat, iar fondurile europene (din care sunt acordate subvenţiile n.red) se vor reîntoarce la UE”, crede omul de afaceri.

Povestea unei amenzi de 12 milioane de euro

La începutul acestui an, APIA Vaslui a sancţionat Comcereal Vaslui pe motiv că nu ar fi înregistrat în registrul național SNIIA decesul unui număr de 106 bovine aferente anilor 2012-2013 şi începutul anului 2014. Sancţiunile includ reduceri retroactive a plăţilor pentru anii 2012 şi 2013, cu obligaţia de a returna suma totală de aproximativ 12,6 milioane lei, anularea integrală a plăţii cuvenite pentru anul 2014 în sumă de aproximativ 18,9 milioane lei şi posibilitatea excluderii de la schema de sprijin pentru suprafaţă şi pentru anul 2015. În total, amenda estimată de Comcereal se cifrează la aproximativ 12 milioane de euro.

„În urma unor controale repetate efectuate la ferma Târzii de către reprezentanţii ECA (European Court of Auditors) şi ANSVSA incepand cu luna martie 2014 şi care s-au prelungit pe parcursul întregului an 2014, APIA Vaslui invoca în mod gresit încălcarea repetată şi intenţionată de către Comcereal SA Vaslui a unui caz de neconformitate privind neînregistrarea în registrul național SNIIA a decesului unui număr de 106 bovine aferente anilor 2012-2013 si inceputul anului 2014 (conditie de ecoconditionalitate SMR7 – Identificarea și înregistrarea bovinelor), deşi Comcereal SA Vaslui a întocmit dintotdeauna în mod corect toate registrele și evidențele interne privind identificarea și înregistrarea animalelor (i.e. registrul exploatatiei). În realitate, fiind o obligaţie administrativă nou impusa şi pentru care nu a fost în mod efectiv instructată, Comcereal SA Vaslui a considerat că obligaţia de înregistrare a deceselor revine PROTAN, operatorul naţional acreditat pentru colectarea şi anihilarea deseurilor de origine animala, existând toate documentele de trasabilitate”, explică Porumboiu.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că „APIA nu a facut niciun control pe teren ori control direct al registrelor ţinute la fermă, bazandu-se doar pe verificări administrative ale registrelor electronice specifice sectorului de activitate şi a rapoartelor redactate de către alte autorităti, din care doar o mica parte ne-au fost puse la dispoziţie”. 

În 2013, cifra de afaceri a Comcereal s-a cifrat la 320,5 milioane de lei, iar profitul net a fost de 4,8 milioane de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...