Al doilea mare acţionar al FP propune revalidarea deciziilor AGA luate între 2010 şi 2012

City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea, propune revalidarea tuturor deciziilor adoptate de AGA de la preluarea mandatului de către Franklin Templeton, în 2010, în condiţiile în care majoritatea hotărârilor sunt contestate în instanţă de un acţionar.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 20:03
Al doilea mare acţionar al FP propune revalidarea deciziilor AGA luate între 2010 şi 2012

Propunerea companiei de administrare a investiţiilor a fost prezentată de un număr de şapte fonduri pe care aceasta le administrează.

City of London propune ca decizia acţionarilor să dea „deplină putere şi efect” tuturor hotărârilor AGA începând cu 6 septembrie 2010, când Templeton a preluat administrarea FP, şi până în 25 aprilie 2012, dată la care urmează să fie discutată printre altele şi propunerea de dividend.

Totodată, compania propune ca prin decizia acţionarilor să fie ratificate toate actele şi operaţiunile încheiate de sau în numele Fondului Proprietatea, inclusiv a contractului de administrare semnat de FP cu Franklin Templeton.

Propunerile City of London vor fi analizate de acţionari la 25 aprilie, în AGA, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Fondul Proprietatea către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

City of London deţine indirect cu puţin peste 7% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 21 decembrie, în parte cererea reclamantei. Instanţa a dispus anularea hotărârilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere şi Directorat la societate de administrare a investiţiilor. Instanţa a decis şi anularea hotărârii prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP, precum şi a deciziilor acţionarilor de revocare a Directoratului şi de alegere a membrilor Comitetului Reprezentanţilor.

La începutul lunii martie Fondul Proprietatea a anunţat că va face recurs la decizia instanţei.

La 22 martie, investitorii străini deţineau 55,23% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii români aveau 40,37%. Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliottt Associates, cu o participaţie de 13,86% din titluri.

Fondul Proprietatea deţine 1,74% din propriile acţiuni, pe care le-a răscumpărat anul trecut şi urmează să le anuleze. Statul mai are 2,69% din acţiuni, însă cea mai mare parte din acest pachet este blocată la Depozitarul Central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat în 13,778 de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Preţul acţiunilor FP a scăzut în şedinţa bursieră de joi cu 0,17%, la 0,589 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 8,115 miliarde lei (1,853 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...