Al doilea pilot privind cardurile naţionale de sănătate, pentru dializă, va fi lansat în februarie

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va lansa, în februarie, al doilea pilot pentru cardurile naţionale, ce va viza aproape 400.000 de pacienţii care fac dializă, potrivit proiectului CNAS.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 14:38
Al doilea pilot privind cardurile naţionale de sănătate, pentru dializă, va fi lansat în februarie

Proiectul CNAS pentru lansarea cardului naţional vizează mai multe etape pilot, prima fiind cea din 19 decembrie 2012 de la Arad. Pilotul de la Arad a fost pregătit câteva luni şi testat cu ajutorul a 16 medici de familie şi 320 de pacienţi, care primiseră carduri neactivate, folosite doar pentru calibrarea reţelei informative.

Al doilea pilot pentru cardurile naţionale, care va fi experimentat din februarie, vizează dializa, potrivit proiectului CNAS.

Astfel, în cadrul celui de-al doilea pilot, un angajat al casei de asigurări de sănătate va merge în unităţile de dializă, unde va distribui cardul naţional de sănătate fiecărui pacient.

O a treia etapă pilot, programată pentru iunie, vizează introducerea în sistem a trei case de asigurări de sănătate, cu număr mai mic de asiguraţi, din Capitală sau apropiate de municipiul Bucureşti, probabil Giurgiu, Ilfov şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ).

În funcţie de rezultate, proiectul va fi experimentat, până la sfârşitul anului, la nivel naţional, iar din 2014 ar putea deveni operaţional.

Medicul-şef al CNAS, Marius Filip, spunea în decembrie, la Arad, că „sistemul a fost testat cu succes”, iar cardurile vor fi distribuite, din ianuarie 2013, tuturor românilor care au peste 18 ani şi sunt asiguraţi. Distribuirea va avea loc prin intermediul medicilor de familie, care le vor primi de la casele de asigurări în plicuri. Tot medicii vor fi cei care vor activa cardurile în prezenţa pacienţilor, urmând să stabilească împreună cu aceştia ce informaţii vor fi introduse în baza naţională de date. Pentru a putea citi cipurile din carduri, medicii vor trebui să-şi achiziţioneze terminale, care vor fi conectate la computere, acestea având acces la baza naţională de date prin intermediul unui program informatic special, spuneau reprezentanţii CNAS.

Întrebat când vor putea fi utilizate cardurile, Marius Filip a afirmat atunci că cel mai probabil din 2014, pentru că între timp toţi furnizorii de servicii medicale vor trebui să-şi achiziţioneze terminalele de citire.

„Probabil că din 2014 vor avea toţi cititoare de carduri. Cipurile vor conţine, în afara informaţiilor despre afecţiunile şi tratamentele pacienţilor, şi datele de contact ale medicului de familie şi a două persoane apropiate”, a precizat medicul-şef al CNAS.

Pacienţii nu vor plăti cardurile, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii. O persoană care îşi va pierde cardul va trebui să plătească pentru eliberarea unuia nou, care va dura până la 30 de zile, timp în care bolnavii vor face dovada că sunt asiguraţi cu adeverinţă de la casa de asigurări de sănătate.

„Potrivit Legii sănătăţii nr. 95/2006, cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârşitul lui 2007. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat şi abia în decembrie 2012 a putut fi realizat primul test pilot”, a mai spus atunci medicul-şef al CNAS.

Cardul naţional, împreună cu prescripţia electronică şi dosarul electronic, face parte din Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate – PIAS.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...