Al Jazeera, BBC şi Reuters despre alegerile parlamentare din România

Mass-media internațională avertizează: o nouă criză politică e pe cale să înceapă în România după alegeri, fapt care duce la complicarea discuțiilor cu FMI pentru un nou împrumut.
Economica.net - Dum, 09 dec. 2012, 10:20
Al Jazeera, BBC şi Reuters despre alegerile parlamentare din România

BBC consideră că rezultatul alegerilor parlamentare ar putea declanșa o nouă criză politică în condițiile în care România urmează să negocieze un împrumut vital cu FMI. Victor Ponta și Traian Băsescu au fost adversari înverșunați de când Ponta și USL au încercat să-l suspende pe președinte.

Dacă USL condusă de Victor Ponta câștigă alegerile, președintele ar putea cere numirea altui premier pentru formarea unui guvern. Corespondentul BBC, Nick Thorpe a relatat că Băsescu a declarat în mod clar că va numi un premier „în interesul național”.

Având o dușmănie față de liderul USL, este greu de imaginat că Băsescu îl va numi din nou pe Ponta premier, mai spune corespondentul BBC. Dar, orice încercare de a numi pe altcineva în fruntea guvernului ar putea duce la o criză constituțională. Orice instabilitate politică prelungită ar putea descuraja piețele și ar putea amenința împrumutul crucial de la FMI.  Actualul acord de împrumut cu FMI expiră la începutul anului viitor.

Reuters: Votul românilor ar putea reaprinde cearta politică

Prim-ministrul român se îndreaptă spre o victorie în alegerile parlamentare, ceea ce ar putea declanșa o nouă rundă de lupte pentru putere cu președintele Băsescu și ar putea complica discuțiile cu FMI pentru un nou împumut.

Orice perioadă prelungită fără o nouă administrație ar descuraja piețele și ar putea ridica semne de întrebare despre modul în care România ar putea obține un nou împrumut de la FMI, scrie Reuters. Moneda națională s-a depreciat la un nou record minim în raport cu moneda europeană în luna august a acestui an, atunci când Ponta a încercat înlăturarea lui Băsescu, folosind tactici despre care UE și SUA au spus că subminează statul de drept. Atunci, Băsescu afirma că nu va mai face greșeala de a-l numi din nou pe Ponta în fruntea guvernului.

„Chiar dacă Ponta este ales de votanți și numit de Băsescu cu o majoritate sigură, mărul discordiei între cei doi va rămâne pe termen scurt”, a declarat James Goundry, analist al IHS Global Insight.
Fosta țară comunistă, mai scrie Reuters, a făcut progrese în unele domenii de la revoluția din 1989, dar rămâne în urma unor țări precum Polonia, Ungaria sau Republica Cehă și se zbate să ofere apă curentă și electricitate pentru o mare parte din cei 19 milioane de locuitori. Reformele pe termen lung, precum programul de privatizare și revizuirea sistemului de sănătate nu au reușit să se materializeze, iar economia se zbate să-și revină după o recesiune profundă.

Al Jazeera

Alegerile de duminică sunt cruciale pentru viitorul țării și relațiile cu Uniunea Europeană, scrie Al Jazeera despre alegerile parlamentare din România care au loc astăzi. Primul ministru Victor Ponta, aflat la conducerea guvernului din mai 2012, este setat ca USL să câștige 48-61% din voturile exprimate, arată sondajele.

Acest procent i-ar aduce USL o majoritate cu 470 de locuri în Parlament. În schimb, ARD, o alianță care reunește partidele apropiate președintelui Băsescu, se află cu mult în urma USL, cu doar 16-23% din sprijinul populației cu drept de vot.  Acesta va fi primul vot național din România, de la încercarea eșuată din această vară a USL de a-l suspenda pe Traian Băsescu din funcția de președinte, mișcare care a atras mustrări din partea Uniunii Europene și a SUA.

Preocupate de presiunea pusă pe sistemul juridic din România, Washington și Bruxelles au declarat că tactica coaliției lui Victor Ponta a aruncat urme de îndoială asupra credibilității democratice fostei țări conduse de un dictator comunist. Băsescu și-a păstrat funcția când un referendum nu a reușit să îndeplinească voturile suficiente pentru suspendarea lui, deși mai mult de șapte milioane de români au votat pentru demiterea lui, înfuriați de măsurile de austeritate luate.

Tensiunile au crescut în ultimele zile ale campaniei,pe măsură ce Băsescu a lăsat să se înțeleagă în mod repetat că ar putea refuza re-numirea lui Ponta în fruntea guvernului.  Investitorii și analiștii politici au emis avertizări asupra riscurilor unei noi turbulențe politice după alegeri, în condițiile în care, România, a doua cea mai săracă țară din UE după Bulgaria, se luptă să-și revină din măsurile de austeritate. Salariu mediu lunar se situează la 450 de euro și trei milioane de români au emigrat în căutarea unui loc de muncă și a unor condiții de trai mai bune.

„Fără o stabilitate politică, nu va exista nici un motor de creștere”, a arătat recent consiliul investitorilor străini din România. Anul acesta, România s-a confruntat cu proteste de stradă împotriva lui Băsescu în luna ianuarie, trei guverne diferite și cel mai prost an politic de la întoarcerea democrației. Între timp, creșterea economică prognozată a fost revizuită în scădere la 0,7%, de la 1,7%.

România speră să negocieze un nou acord cu FMI în următoarele luni, după linia de credit de 20 de miliarde de dolari din 2009 și un împrumut de precauție de 5 miliarde de dolari în 2011.  USL și-a câștigat votanți promitând să retragă măsurile de austeritate impuse de fosta guvernare de centru-dreapta, păstrând în același timp deficitul sub control.

ARD, care a fost la putere în perioada 2008-2012, este văzută de votanți ca principalul vinovat pentru programul drastic de măsuri de austeritate, care a inclus tăierea salaraiilor din sectorul bugetar cu 25%.
Al Jazeera îl amintește și pe Dan Diaconescu, acuzat de șantaj și care și-a făcut campanie de la volanul unui Rolls Royce. Patronul de televiziune a promis 20.000 de euro fiecătrui român care vrea să-și deschisă o afacere.  

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...