UPDATE Algeria: Niciun român pe noua listă a celor răpiţi. 35 de ostatici au fost ucişi

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera, că între cei 41 de ostatici din Algeria se află un român. Treizeci şi cinci de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi la complexul de exploatare a gazelor din Algeria, anunţă surse citate de postul Al Jazeera.
Economica.net - joi, 17 ian. 2013, 12:06
UPDATE Algeria: Niciun român pe noua listă a celor răpiţi. 35 de ostatici au fost ucişi

UPDATE 16:27 Nouă listă a ostaticilor, fără niciun român – Ostaticii rămaşi în complexul petrolier din Algeria după atacul militar soldat cu victime sunt doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic, informează Reuters, reluând o informaţie difuzată de agenţia marocană ANI. Informaţia provine din surse apropiate răpitorilor.

UPDATE 15:20 – Conform AlJazeera, 35 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi în timp ce încercau să schimbe locaţia în care se aflau.

Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul „ostaticilor este în jur 41” şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera.

„Cerem retragerea armatei algeriene pentru a permite lansarea de negocieri” cu privire la ostatici, a declarat acest răpitor.

El a adăugat că armata algeriană a tras în direcţia instalaţiei, rănind un ostatic japonez.

Autorităţile franceze au afirmat joi că „nu au confirmarea” prezenţei unor cetăţeni francezi în rândul ostaticilor din Algeria.

Forţele de ordine încercuiau joi o instalaţie în domeniul exploatării gazelor, în partea central-estică a Algeriei, unde o grupare islamistă cu legături Al-Qaida deţine ostatici străini şi cere oprirea intervenţiei militare franceze în Mali, o ţară vecină.

MAE confirmă că România este printre ţările cu cetăţeni luaţi ostatici în evenimentele din Algeria

MAE confirmă că printre ţările cu cetăţeni reţinuţi ostatici în evenimentele din Algeria se află şi România, potrivit autorităţilor algeriene, şi a anunţat că ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat pentru a se stabili cea mai bună formă de cooperare.

„În legătură cu evenimentele derulate în Algeria, aş vrea să vă informez că în cursul dimineţii de ieri Ambasada României la Alger a informat Centrala MAE cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de Est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat că un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, angajaţi ai companiei, sunt ţinuţi ostatici de iniţiatorii atacului armat”, a spus Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.

Urmare a informării primite de la Alger, ministrul Afacerilor Externe a decis constituirea la nivelul MAE a celului de criză care se află în contact permanent cu autorităţile române competente, a mai spus oficialul român.

„Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare şi sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a stabili cele mai adecvate forme cooperare”, a mai spus Cazanciuc.

El a menţionat că nu poate oferi detalii suplimentare şi că face un apel pentru tratarea subiectului „cu oarecare înţelegere” în presă.

„Având în vedere specificul cazului, precum şi faptul că principala preocupare a autorităţilor române este siguranţa cetăţenilor, în acest moment nu putem furniza detalii suplimentare. Facem un apel la dumneavoastră, ca de fiecare dată în situaţii de criză, la a trata acest subiect cu o oarecare înţelegere. Nu este doar un apel formal, chiar este important ca informaţiile difuzate să parvină doar din surse oficiale pentru a nu periclita formele de sprijin în această situaţie”, a spus Robert Cazanciuc.

SRI: S-a constituit o celulă de criză

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, pentru MEDIFAX, că s-a constituit o celulă de criză în legătură cu răpirile din Algeria, la nivelul instituţiilor abilitate din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Firma Quartz Matrix a dotat 1.000 de clase, din peste 200 de școli și licee din România, cu tehnologie pentru educație digitală
Firma Quartz Matrix a dotat 1.000 de clase, din peste 200 de școli și licee din România, cu tehnologie pentru educație ...
Compania ieșeană Quartz Matrix a dotat 1.000 de clase, din 205 școli și licee din România, de stat și private, cu tehnologie pentru educație digitală. Dintre acestea, 400 de clase......
Fermierii români vor putea beneficia de fonduri europene în valoarea de peste 391 de milioane de euro pentru pierderile suferite în intervalul 2023 și 2027
Fermierii români vor putea beneficia de fonduri europene în valoarea de peste 391 de milioane de euro pentru pierderile ...
Fermierii vor beneficia de fonduri europene de 391,4 milioane de euro pentru gestionarea riscurilor din agricultură prin ...
Polonia va menține nivelul TVA la zero pentru alimente în primele șase luni din 2023
Polonia va menține nivelul TVA la zero pentru alimente în primele șase luni din 2023
Polonia va menţine în primul semestru din 2023 TVA zero la alimente, a anunţat marţi premierul Mateusz Morawiecki (foto), ...
Gigantul american Carlyle, care deține BSOG în România, studiază o ofertă de preluare a activelor din petrol și gaze ale OMV
Gigantul american Carlyle, care deține BSOG în România, studiază o ofertă de preluare a activelor din petrol și gaze ...
Fondul de investiții Carlyle Group ia în calzul să facă o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru preluarea unei ...