1EUR = 4.7592 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Al treilea producător de energie eoliană din lume investeşte încă 30 mil. euro în România

EDP Renewables Europe majorează capitalul social al EDP Renewables România cu 30 milioane de euro, potrivit unor date publicate recent în Monitorul Oficial.

29 mar, 2016 | ECONOMICA.net
Laura Lazăr, Head of Asset Management la EDP Renováveis România, spune că grupul portughez EDP nu are în plan noi proiecte pe plan local.
 
Astfel, noua majorare de capital ar viza consolidarea investiţiilor în proiectele pe care grupul le operează deja în România.
 
Grupul portughez deţine proiecte de energie eolienă cu o capacitate totală de 471 MW în Constanţa, Tulcea, Vaslui şi Ialomiţa şi proiecte de energie fotovoltaică de 50 MW în Dolj, Gorj şi Mehedinţi.
 
Printre acestea se numără şi proiectul de la Făcăeni, al doilea cel mai mare parc eolian din România, controlat prin Ialomiţa Power.
 
Cea mai mare majorare de capital efectuată de companiile străine în România din septembrie anul trecut aparţine tot portughezilor de la EDP, care au adus 52 de milioane de euro în România.
 
EDPR este al treilea mare producător de energie eoliană la nivel mondial.
 
Majorarea de capital efectuată de EDPR are loc într-un context dificil pentru industria eoliană locală. 
 
Potrivit unor informaţii publicate în presă anul trecut, OMV Petrom face pregătiri pentru a-şi vinde singurul parc eolian pe care îl deţine în România, în condiţiile în care compania petrolieră renunţă la operaţiunile care nu au legătură cu activitatea de bază, iar preţul petrolului este în scădere. Şi cehii de la CEZ anunţau că vor să vândă proiectul din Dobrogea, cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, în care au investit 1,1 miliarde de euro.
 
Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.153 de MW la finele lunii ianuarie 2016, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.
 
Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.336 de MW, microhidrocentrale de 585 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din România, inclusiv de către populație, în factura finală la electricitate.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, iar  una solară trei certificate.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO