ALB: Piaţa de leasing financiar a încheiat anul 2015 cu o creştere de 21%, ajungând la 1,6 miliarde euro

Economica.net
17 02. 2016
leasing_neu_60874100

Din total, 76%, adică 1,227 miliarde de euro, reprezintă autoturismele şi vehiculele comerciale, 20% reprezintă echipamente, respectiv 329 de milioane de euro, iar 2,7% sunt imobiliare, respectiv 44 milioane de euro.

La nivel de volume nou finanţate, vehiculele au înregistrat o creştere de 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Din punctul de vedere al finanţării pe categorii de vehicule, finanţarea autoturismelor menţine o pondere relativ constantă şi majoritară de 49% din totalul volumului nou finanţat în domeniul vehiculelor, urmată de finanţarea vehiculelor comerciale grele (38%) şi finanţarea vehiculelor comerciale uşoare (12%), precum şi a altor categorii de vehicule în proporţie de 1%.

‘Ne bucurăm să asistăm la o performanţă de excepţie a pieţei de leasing în 2015, atât la nivel de volume finanţate, cât şi ca dinamică de creştere. Piaţa a atins valoarea de 1,6 miliarde euro volume noi finanţate şi înregistrează cea mai bună dinamică din perioada post-criză, o creştere anuală de 21%. Aceste rezultate ne confirmă estimările şi ne dau încredere că dinamica pozitivă va continua şi în următorii ani, într-un context în care aşteptările cu privire la evoluţia economiei sunt, de asemenea, dintre cele mai pozitive’, a declarat preşedintele ALB, Felix Daniliuc.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2014, la finalul lui 2015 s-a înregistrat o creştere a ponderii finanţării sectorului construcţiilor (de la 14% la 19%), în tendinţă similară cu finanţarea echipamentelor medicale (de la 6% la 8%) şi finanţarea tehnologiei în domeniul energiei (de la 3% la 9%).

Finanţarea echipamentelor agricole, deşi în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, reprezintă o pondere majoritară de 24% din finanţarea echipamentelor în leasing financiar.

Ponderea finanţării echipamentelor destinate altor industrii este în scădere: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scădere de la 5% la 2%), industria alimentară (de la 7% la 5%) şi industria textilă (de la 2% la 1%).

Finanţarea celorlalte sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă. Sectorul imobiliar menţine minimul istoric din 2013 şi 2014, cu o pondere de 2,7% din total finanţări, fiind în concordanţă cu contextul general al pieţei imobiliare din România.

Potrivit ALB, clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finanţărilor, urmaţi de persoanele fizice (2%) şi de sectorul public (1%).

‘Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achiziţiilor necesare activităţii lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat înscrie o pondere de doar 1%, indicând lipsa de apetit a autorităţilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional’, se mai arată în comunicat.

Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (32%), urmată de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (17%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) şi 7-15 ani (3%). Perioada 7-15 ani este caracteristică finanţării sectorului imobiliar.

Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 81% din total, urmate de cele captive producătorilor cu 13% şi de companiile de leasing financiar independente, cu 6%.

ALB reprezintă, conform statisticilor, 86% din piaţă de leasing financiar din România.