Alba: CJ caută constructor pentru restul de executat de 70% pe lotul 1 al „Transalpinei de Apuseni”

Consiliul Judeţean (CJ) Alba caută un nou constructor care să termine lucrările începute în urmă cu trei ani pe DJ 107I ("Transalpina de Apuseni"), lotul 1, în prezent sistate.
AGERPRES - Dum, 21 aug. 2022, 15:16
Alba: CJ caută constructor pentru restul de executat de 70% pe lotul 1 al

În luna mai a fost reziliat contractul cu firma care a câştigat iniţial licitaţia, după ce aceasta a realizat doar 30% din proiectul care ar fi trebuit să fie finalizat în primăvara lui 2023.

Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni, a fost publicat în SEAP anunţul privind organizarea unei licitaţii deschise pentru atribuirea unui contract de achiziţie publică pentru execuţia restului de lucrări pe primul lot, în lungime de 43,5 kilometri, al DJ 107I Aiud – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani- Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu).

Valoarea estimată a contractului este de peste 127 milioane de lei.

Proiectul realizat cu fonduri europene, cel mai mare din ţară pentru modernizarea unui drum judeţean, a avut o valoare totală iniţială, potrivit contractul de finanţare semnat în iunie 2017, de peste 188 milioane de lei, din care aproximativ 184 milioane de lei reprezenta finanţare nerambursabilă. Din aceasta, valoarea contractului pentru lotul 1 a fost de peste 74,1 milioane de lei, din care s-a plătit pentru lucrările executate suma de 24 milioane de lei.

Recent, CJ Alba, „având în vedere contextul economic actual, precum şi faptul că evaluarea proiectului de investiţii în cauză a fost efectuată în preţuri aferente anului 2018”, a modificat valoarea investiţiei în urma actualizării restului rămas de executat, ceea ce a implicat şi actualizarea devizului general şi a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei. Astfel, valoarea totală a proiectului a crescut de la peste 188 milioane de lei la peste 280 milioane de lei. Totodată, s-a stabilit contribuţia proprie în proiect a Judeţului Alba, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 1,4636% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de peste 44,4 milioane de lei, reprezentând cofinanţarea proiectului.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES în 19 mai, CJ Alba a reziliat contractul cu antreprenorul principal de pe lotul 1 al „Transalpinei de Apuseni”, o firmă din Cluj, care realizase în trei ani doar 30% din lucrări şi care, totodată, în decembrie 2021, a intrat sub protecţia legii insolvenţei, fapt care, implicit, a atras complicaţii şi încetinirea ritmului în derularea lucrărilor.

„Suplimentar acestei situaţii, odată cu falimentul City Insurance, compania nu a mai reuşit să ofere o garanţie de bună execuţie, aferentă şi esenţială contractului, în cuantum de 10% din valoare. Nu a fost posibilă nicio altă variantă de garantare, nefiind o opţiune pentru asiguratori în cazul contractelor ce depăşesc şase luni în executare. De asemenea, nu a putut fi pusă în practică reţinerea succesivă din valoarea facturilor parţiale. În acest moment, stadiul lucrărilor pe acest lot este de 30%, cu valoare decontată de 24.000.000 de lei. Practic, vorbim de terasamente, consolidări, podeţe, ziduri de sprijin, şanţuri betonate şi rigole, 13 kilometri strat de legătură şi alte elemente puse în operă”, se menţiona în comunicatul CJ Alba din luna mai.

Conform aceleiaşi surse, motivul care a impus rezilierea contractului era faptul că, fără garanţie de bună execuţie, finanţatorul nu acceptă cererile de rambursare.

În ceea ce priveşte lotul 2, CJ Alba a transmis în această lună constructorului, aceeaşi firmă din Cluj, o notificare de reziliere a contractului. Potrivit reprezentanţilor CJ Alba, şi pe acest lot stadiul lucrărilor executate este de circa 30%.

După ce, în urma rezilierii, va fi actualizată valoarea lucrărilor rămase de executat pe acest lot, va fi, din nou, majorată valoarea totală a investiţiei.

Lucrarea de modernizare trebuie să fie finalizată până la sfârşitul anului viitor, în caz contrar urmând să fie pierdută finanţarea nerambursabilă.

Proiectul este implementat de CJ Alba, în parteneriat cu primăriile din municipiul Aiud şi comunele Rîmeţ, Ponor, Mogoş, Bucium.

Drumul străbate una din cele mai frumoase zone ale judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi, şi ajunge, în punctul cel mai înalt, până la o altitudine de peste 1.000 de metri. Odată modernizat, drumul, în lungime de 78,4 kilometri, va face mult mai accesibile o serie de destinaţii turistice. El va face legătura între autostrada Sebeş-Turda şi DN 74, principalul drum naţional din Apuseni.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...