Albalact a încheiat 2012 cu un profit cu 27% mai mare şi acordă primele dividende din ultimii 14 ani

Producătorul de lactate Albalact (ALBZ) a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 343,8 milioane lei, în creştere uşoară faţă de valoarea din 2011, şi un profit net de 7,3 milioane lei, cu 27% mai mare, a anunţat compania, care va acorda în acest an primele dividende din ultimii 14 ani.
Economica.net - lun, 29 apr. 2013, 14:25
Albalact a încheiat 2012 cu un profit cu 27% mai mare şi acordă primele dividende din ultimii 14 ani

În 2011, Albalact a avut afaceri de 338,2 milioane lei şi un profit net de 5,7 milioane lei.

„Şi în 2012, ca în fiecare an de la declanşarea crizei, industria lactatelor a fost afectată de factori care au pus mari presiuni pe profitabilitate: scăderea puterii de cumpărare, micşorarea consumului, cota TVA mare, creşterea preţului materiei prime şi a altor cheltuieli, fluctuaţii valutare, seceta. În 2012 am planificat bugetul şi am gândit strategia astfel încât să fim profitabili, cu o stabilitate a afacerilor”, a declarat, într-un comunicat, Raul Ciurtin, preşedintele şi directorul general al Albalact.

Albalact va acorda acţionarilor un dividend brut de 0,0105 lei/acţiune aferent profitului din 2012. Potrivit informaţiilor de pe piaţa Rasdaq, existente din anul 2000, Albalact nu a mai acordat dividende până la propunerea din acest an.

Pentru acest an, compania are în plan păstrarea echilibrului între creşterea în volum şi profitabilitate, cu optimizarea cheltuielilor.

„Aşadar, urmărim consolidarea poziţiei în categoriile în care suntem lideri (lapte, smântână, unt) şi creşterea în alte categorii (iaurt, brânzeturi), cu menţinerea profitabilităţii. Altă prioritate pentru Albalact în 2013 este diversificarea portofoliului cu extinderi de gamă şi lansări de produse noi. Anul 2013 nu va fi un an mai uşor, însa există în continuare oportunităţi de dezvoltare a business-ului. Sunt şi categorii în lactate care cresc şi vor continua să crească, iar noi mizăm pe ele”, a mai spus Ciurtin.

În 2012, Albalact a dublat capacitatea de producţie a fabricii Rarăul din Câmpulung Moldovenesc pentru fabricarea brânzei de vaci, produs care a adus Albalact pe locul 2 în topul producătorilor de brânza proaspată de vaci, cu o cotă valorică de 9%.

Potrivit companiei, Albalact ocupă pe locul 3 în topul producătorilor de lactate din România, cu un portofoliu de peste 80 de sortimente de lactate sub mărcile Fulga, Zuzu, Fruzu, De Albalact şi Rarăul.

Compania este controlată de omul de afaceri Raul Ciurtin, care deţine indirect 42,53% din acţiunile Albalact, prin două firme înregistrate în Cipru, Crisware Holdings (26,86%) şi Croniar Holdings Limited (15,67%).

În acţionariat se mai regăseşte fondul de investiţii RC2, înregistrat şi el în Cipru. Fondul deţine 25,45% din acţiunile Albalact.

Acţiunile Albalact au încheiat şedinţa bursieră de vineri au stagnat la 0,1345 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 87,7 milioane lei (20,3 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...