1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

Companii

Albania negociază privatizarea companiei energetice cu reprezentanţii Shell, British Petroleum şi OMV

Albania vrea să încerce din nou să privatizeze anul acesta compania energetică de stat şi în curând va face licitaţii pentru explorarea zăcămintelor sale de ţiţei şi gaze naturale, a anunţat marţi premierul Edi Rama, transmite Reuters.

18 mar, 2015 | Agerpres

Premierul s-a întâlnit cu reprezentanţii Shell, Exxon Mobil, British Petroleum, Eni, OMV şi INA, scrie Agerpres.

'Vrem să finalizăm anul acesta privatizarea companiei de stat Albpetrol. Din prima zi a fost clar că Albpetrol era un anacronism, un hibrid care nu putea îndeplini provocările viitorului', le-a declarat Edi Rama şefilor grupurilor energetice prezenţi la întâlnire.

Albpetrol este o companie activă pe segmentul de explorare şi producţie, după ce în urmă cu patru ani şi-a vândut divizia de rafinare. Precedentul Guvern albanez a anulat în urmă cu doi ani vânzarea Albpetrol către un investitor privat.

Albania încearcă să atragă investitori străini iar premierul a dat asigurări că Executivul de la Tirana 'va asigura un regim favorabil pentru explorarea zăcămintelor de ţiţei şi gaze naturale', inclusiv clauza care să stabilească durata contractelor.

Rezervele de ţiţei şi gaze naturale ale Albaniei sunt estimate la 400 milioane de tone, a anunţat ministrul Energiei, Damian Gjiknuri.

În România, grupul austriac OMV a achiziţionat în 2004 pachetul majoritar de acţiuni al Petrom - compania energetică de stat. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO