Albulescu: Am cerut ANRM preţul de referinţă la petrolşi gaze pentru stabilirea redevenţelor petroliere

Departamentul pentru Energie a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) preţul de referinţă pe care Agenţia îl va lua în calcul la stabilirea redevenţelor petroliere, a declarat, marţi, Mihai Albulescu, secretar de stat în Departamentul pentru Energie, în cadrul unei conferinţe pe teme de profil.
Economica.net - mar, 29 apr. 2014, 09:39
Albulescu: Am cerut ANRM preţul de referinţă la petrolşi gaze pentru stabilirea redevenţelor petroliere

‘Am solicitat acest preţ de referinţă de la ANRM şi îl aşteptăm. Vrem să vedem care este modul de calcul al lor privind preţul de referinţă’, a spus Albulescu.

Redevenţele pe care le plătesc producătorii de petrol şi gaze pentru resursele extrase din România se situează în prezent între 3% şi 13,5% din valoarea producţiei din fiecare zăcământ.

Practic, valoarea producţiei se stabileşte în funcţie de un preţ de referinţă, în funcţie de care este stabilit şi nivelul redevenţelor pe care le va plăti respectiva companie.

Redevenţele plătite în România nu au mai fost modificate din 2004, întrucât contractul de privatizare a Petrom a prevăzut păstrarea nivelului timp de 10 ani.

Termenul expiră în acest an, iar ANRM şi Ministerul Finanţelor se află în proces de analiză a nivelului redevenţelor începând de anul viitor.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a afirmat că a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând cu 1 iulie 2014.

El a explicat că măsura este necesară întrucât preţul pieţei a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale şi a unor importuri mai mici de gaze.

‘Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului’, a spus Havrileţ.

El a arătat că 75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceştia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piaţa reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...