‘Alburnus Maior’ Roşia Montana: Gold Corporation nu are certificat de urbanism valabil

Asociaţia "Alburnus Maior" din Roşia Montana îi cere ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC), Rovana Plumb, într-o scrisoare deschisă, să suspende neîntârziat procedura de evaluare a impactului pe care îl va avea asupra mediului exploatarea pe bază de cianuri de la Roşia Montana, până la refacerea documentaţiei de urbanism necesare şi emiterea unui certificat de urbanism valabil, în acord cu prevederile legale în vigoare.
Economica.net - mar, 28 mai 2013, 20:25
'Alburnus Maior' Roşia Montana: Gold Corporation nu are certificat de urbanism valabil

Membrii asociaţiei expun în scrisoarea adresată ministrului Rovana Plumb aspecte ilegale în documentaţia de urbanism pentru proiectul de exploatare a zăcămintelor de aur, argint, wolfram şi alte metale rare de la Roşia Montana de către Gold Corporation.

Potrivit documentului menţionat, transmis, marţi, AGERPRES, „certificatul de urbanism nr. 47/2013 emis în data de 22 aprilie de către Consiliul Judeţean (CJ) Alba încalcă legislaţia în vigoare”. Acest act prevede modificarea documentaţiilor de urbanism pentru realizarea obiectivelor proiectului minier de la Roşia Montană, dar şi elaborarea documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Membrii Asociaţiei precizează că acest certificat de urbanism emis de CJ Alba nu conţine lista tuturor imobilelor incluse pe Lista monumentelor istorice (LMI) în 2010, precum şi în Planul de amenajare a teritoriului naţional (PATN). Monumentele pe care certificatul nu le menţionează sunt situl arheologic Alburnus Maior, vestigiile romane din zona Carpeni, incinta funerară romană din zona „Hop-Găuri”, precum şi Galeriile din Masivul Cârnic. „În plus, certificatul nu conţine interdicţii de intervenţie sau desfiinţare pentru unele monumente istorice şi situri arheologice conform documentaţiilor de urbanism în vigoare. Se încalcă astfel prevederile Normelor Metodologice de aplicare a Legii 50/1991”, spun semnatarii scrisorii.

Totodată, „Alburnus Maior” arată că documentaţiile de urbanism care au stat la baza emiterii Certificatului de urbanism sunt incomplete încă din anul 2002.

„În ciuda faptului că valabilitatea documentaţiilor de urbanism pentru Roşia Montană Plan Urbanistic General (PUG) şi Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a fost prelungită, cele două documentaţii nu produc niciun fel de efecte juridice având în vedere că majoritatea avizelor şi acordurilor care au stat la baza adoptării lor din 2002 sunt expirate şi nu s-au obţinut avize şi acorduri noi care să corespundă noilor reglementări în vigoare”, se precizează în scrisoare.

„Alburnus Maior” subliniază că în Decizia Curţii de Apel Alba nr. 1960/2012 pronunţată în data de 4 aprilie 2012 se face referire explicită la faptul că PUG şi PUZ din 2002 de la Roşia Montana nu mai corespund cadrului legislativ actual şi nu au avizele necesare.

Pe de altă parte, certificatul de urbanism este emis în lipsa unei documentaţii legal întocmite şi aprobate pentru perimetrul aflat pe teritoriul comunei Bucium, unde nu a fost prelungită valabilitatea PUG nr. 20/1999. Situaţia este identică şi pentru perimetrul aflat pe teritoriul oraşului Abrud, unde PUZ de Dezvoltare Industrială Roşia Montana Gold Corporation era expirat la data emiterii certificatului 47/2013 de către CJ Alba.

În scrisoarea adresată ministrului Mediului, „Alburnus Maior” evidenţiază că „procedura de emitere a acordului de mediu nu poate continua decât în baza unui certificat de urbanism emis în aplicarea unui Plan de Urbanism Zonal valabil”. Acest aspect a fost semnalat Ministerului Mediului şi prin auditul juridic comandat de minister în martie 2012, audit despre care ministrul Rovana Plumb a declarat că are cunoştinţă.

Scrisoarea menţionează că „Alburnus Maior” şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au iniţiat deja procedura administrativă pentru anularea Certificatului de urbanism nr. 47/2013.

„Acordul de mediu pentru Proiectul Roşia Montana ar fi nelegal, dacă s-ar emite în baza acestui certificat de urbanism, ceea ce va atrage după sine şi răspunderea dumneavoastră ca ministru al mediului”, spun semnatarii scrisorii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...