Alegeri Armenia: Serge Sarkissian, reales preşedinte. Adversarul său denunţă fraude

Preşedintele în exerciţiu Serge Sarkissian a fost reales în Armenia cu peste 58 la sută din voturi, potrivit rezultatelor complete difuzate marţi de Comisia Electorală Centrală, o victorie contestată de principalul său adversar, ai cărui susţinători denunţă fraude masive, relatează AFP.
Economica.net - mar, 19 feb. 2013, 06:34
Alegeri Armenia: Serge Sarkissian, reales preşedinte. Adversarul său denunţă fraude

Sarkissian, în vârstă de 59 de ani, a obţinut 58,64 la sută din voturi faţă de 36,75 la sută rivalul său, fostul ministru de Externe Raffi Hovannissian, în vârstă de 54 de ani, potrivit Comisiei, care a anunţat o rată de participare de 60 la sută.

„Acestea au fost cele mai bune alegeri din istoria Armeniei independente. Ele arată că procesele democratice sunt ireversibile”, afirmă Eduard Sharmazanov, purtătorul de cuvânt al Partidului Republican al lui Serge Sarkissian.

Dar în seara de luni, la încheierea scrutinului şi înainte de proclamarea rezultatelor definitive, Raffi Hovannissian asigura că el este adevăratul învingător şi i-a cerut lui Sarkissian să îşi recunoască înfrângerea.

Purtătorul de cuvânt al lui Hovannissian, Hovser Hurshudian, a denunţat la rândul său un scrutin „ruşinos prin cantitatea enormă de fraude” şi a făcut apel la o manifestaţie marţi după-amiază.

Susţinătorii fostului ministru de Externe s-au folosit de „cerneală invizibilă” pentru a permite voturi multiple şi de „convoaie” de taxiuri şi autocare pentru a duce la urne alegătorii favorabili Guvernului.

„Am primit în jurul orei 18.00 sute de mesaje privind încălcarea masivă a codului electoral, precum introducerea în urne a unor buletine suplimentare, intimidarea şi cumpărarea de voturi”, se arată într-un comunicat difuzat de echipa electorală a lui Hovannissian.

Poliţia a calificat aceste acuzaţii drept „invenţii evidente”.

Ceilalţi cinci candidaţi aflaţi în cursă, între care un fost premier, Hrant Bagratian, şi fostul disident sovietic Paruir Hairikian, s-au clasat mult la distanţă de Sarkissian şi Hovannissian.

Bagratian a deplâns „fraude masive”, subliniind că nu exclude „acţiuni de protest după vot”.

Observatorii Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) urmează să anunţe marţi, ora 07.00, bilanţul acestui scrutin.

Alegerile de luni au fost un scrutin-test pentru democraţia din această fostă republică sovietică din Caucaz.

În 2008, victoria lui Sarkissian la alegerile prezidenţiale, contestată de opoziţie, a declanşat manifestaţii care au degenerat în confruntări după intervenţia poliţiei, soldate cu zece morţi.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2013 a fost umbrită de un atac împotriva lui Hairikian, rănit de un glonţ la umăr la 31 ianuarie, şi de greva foamei iniţiate de un alt candidat.

Trei dintre principalele forţe de opoziţie, care dispun de 48 dintre cele 131 de mandate în Parlament, au refuzat să participe la aceste alegeri.

Autorităţile speră că va predomina calmul, pentru a putea ameliora perspectivele de integrare europeană a acestei ţări mici din Caucazul de Sud, locuită de trei milioane de persoane şi care nu dispune de resurse de hidrocarburi precum vecinii săi.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...