Alegeri Brazilia: Luiz Inacio Lula da Silva a câştigat primul tur al prezidenţialor. Se luptă în turul doi cu Bolsonaro

Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din Brazilia în faţa preşedintelui în exerciţiu Jair Bolsonaro, cei doi urmând să se confrunte în al doilea tur, care va avea loc pe 30 octombrie, informează luni AFP.
AGERPRES - lun, 03 oct. 2022, 09:00
Alegeri Brazilia: Luiz Inacio Lula da Silva a câştigat primul tur al prezidenţialor. Se luptă în turul doi cu Bolsonaro

Luiz Inacio Lula da Silva, figură simbolică a stângii braziliene, a obţinut 47,97%, în timp ce liderul de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a obţinut 43,60%, a anunţat Curtea Electorală Superioară după numărarea a 97,69 % din voturi, scrie Agerpres.

„Lupta va continua până la victoria finală”, a declarat duminică seară Luiz Inacio Lula da Silva.

Această victorie la limită este dezamăgitoare pentru Lula, pentru care sondajele estimaseră un avans mai mare şi chiar o victorie din primul tur.

Preşedintele Jair Bolsonaro a rezistat mult mai bine decât s-a estimat, în contextul în care sondajele îl dădeau cu mult în urma lui Lula în intenţiile de vot (36% faţă de 50%). Pentru liderul populist, care a scăpat de o înfrângere umilitoare din primul tur, aceste patru săptămâni pot fi o şansă de a-şi mobiliza susţinătorii şi de a găsi un nou elan.

O a doua rundă înseamnă încă o lună de campanie toxică, care a obosit milioane de brazilieni din august. Michael Shifter de la Universitatea Georgetown a declarat pentru AFP că un al doilea tur va spori incertitudinea şi „nu ar fi surprinzător să vedem mai multe tulburări sau incidente violente”.

Duminică brazilienii s-au îndreptat masiv spre secţiile de votare, unde s-au format cozi lungi, pentru a alege preşedintele, dar şi deputaţii, o treime din senatori şi guvernatorii celor 27 de state. Mulţi candidaţi din tabără lui Bolsonaro, inclusiv foşti miniştri, au fost aleşi în Congres şi ca guvernatori.

Scrutinul, la care au fost chemaţi să îşi exprime preferinţele 156 de milioane de alegători, se pare că a avut loc fără violenţe. Peste 500.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea scrutinului, care a avut loc în prezenţa a zeci de observatori străini

Două incertitudini au planat asupra zilei de duminică: dacă Lula va reuşi să fie ales pentru un al treilea mandat de preşedinte din primul tur şi dacă Bolsonaro va contesta rezultatul, aşa cum ameninţă de luni de zile. Enervat de întrebările insistente din partea presei, Bolsonaro, îmbrăcat în tricoul galben-verde al naţionalei de fotbal sub care purta o vestă antiglonţ, nu a vrut să spună clar dacă va recunoaşte rezultatul.

Brazilienii l-au penalizat mai puţin decât se prevedea pe preşedintele în exerciţiu în vârstă de 67 de ani pentru negarea epidemiei de COVID (soldată cu 685.000 de morţi), criza economică care afectează Brazilia, unde peste 30 de milioane de oameni suferă de foame, şi crizele care i-au marcat întreg mandatul.

Fostul preşedinte de stânga Lula (2003-2010), în vârstă de 76 de ani, are probleme în a scăpa de eticheta de corupţie cu care a rămas după uriaşul scandal „Spălare expres” care i-a adus 18 luni de închisoare, după care condamnările i-au fost anulate sau au fost prescrise.

Lula a urmărit anunţarea rezultatelor într-un hotel din Sao Paulo, în timp ce Jair Bolsonaro de la reşedinţa sa din Brasilia, palatul Alvorada.

„Pentru mine, acestea sunt cele mai importante alegeri”, a declarat Lula, care a votat în Sao Bernardo, o suburbie muncitorească din Sao Paulo. Este a şase cursă electorală la care participă, la 12 ani după ce a părăsit puterea cu o rată de popularitate imensă (87%).

***ORA 3:04 Alegeri Brazilia: Lula cu puţin înaintea lui Bolsonaro (rezultate parţiale)

Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva l-a depăşit duminică în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Brazilia pe preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro după numărarea buletinelor de vot în 70% din secţiile de votare, informează AFP.

În acest stadiu, Lula a obţinut 45,74% din voturi, iar Bolsonaro 45,51%, potrivit site-ului oficial al Curţii Electorale Superioare.

La începutul numărării voturilor, politicianul de extremă dreaptă Jair Bolsonaro îl devansa cu peste cinci procente pe Luiz Inacio Lula da Silva.

Un candidat trebuie să atingă pragul de 50% plus un vot pentru a fi ales din primul tur. Al doilea tur al scrutinului prezidenţial este programat pe 30 octombrie.

***UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Rabla pentru Electrocasnice: De luni începe selectarea voucherelor
Rabla pentru Electrocasnice: De luni începe selectarea voucherelor
Selectarea voucherelor în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice începe luni, de la ora 10.00. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul va fi regândit, iar cei......
Numărul ucrainenilor care au intrat în România sâmbătă, în creştere cu aproape 24% – Poliția de Frontieră
Numărul ucrainenilor care au intrat în România sâmbătă, în creştere cu aproape 24% – Poliția de Frontieră
Poliţia de Frontieră anunţă că la graniţă au efectuat formalităţile de control, sâmbătă, atât pe sensul de intrare, ...
CNBC: Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu îşi permite să facă acest lucru
CNBC: Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu îşi permite să facă acest lucru
Statele Unite şi-au intensificat retorica fermă împotriva Chinei şi vor ca Europa să le urmeze exemplul, dar blocul ...
Comisar european: În faţa subvenţiilor americane, UE trebuie să-şi ”susţină” industria
Comisar european: În faţa subvenţiilor americane, UE trebuie să-şi ”susţină” industria
Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a lansat un apel la crearea unui "fond european de suveranitate ...