Alegeri Franţa – Macron este favorit în turul doi al scrutinului, potrivit sondajelor

Preşedintele francez în exerciţiu, Emmanuel Macron, ar urma să câştige turul al doilea al prezidenţialelor în faţa candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, cu un scor cuprins între 54% şi 51% contra 46%-49%, potrivit sondajelor efectuate duminică după primul tur, notează AFP.
AGERPRES - lun, 11 apr. 2022, 05:24
Alegeri Franţa - Macron este favorit în turul doi al scrutinului, potrivit sondajelor

Rezultatul ar fi astfel mult mai strâns decât în urmă cinci ani, când Emmanuel Macron a câştigat cu 66,1% din voturi contra 33,9% pentru Marine Le Pen, scrie Agerpres.

Cei doi s-au calificat duminică în turul al doilea, cu aproximativ 28% din voturi pentru preşedintele în exerciţiu şi aproximativ 23% pentru Marine Le Pen, potrivit estimărilor.

Cel mai strâns scor pentru turul secund este de 51%-49%, potrivit sondajului realizat de institutul Ifop-fiducial pentru TF1/LCI/ParisMatch/SudRadio. Alte două sondaje dau 54%-46%: cel al institutului Ipsos Sopra-Steria FranceTv/RadioFrance/LeParisien/LCP/RFI şi cel al OpinionWay pentru CNews/Europe1.

În detaliu, aproximativ o treime (35%) dintre alegătorii candidatei de dreapta Valérie Pécresse (Les Républicains, LR) l-ar vota pe Emmanuel Macron şi la fel pe Marine Le Pen, restul de 30% optând pentru un vot alb, nul sau abţinere, potrivit Ifop.

Pentru OpinionWay, 43% dintre alegătorii LR îl vor susţine pe preşedintele în exerciţiu, faţă de 27% pentru candidata de extremă dreapta.

În perspectiva turului al doilea, reportarea voturilor candidatului stângii radicale Jean-Luc Mélenchon – pe locul al treilea, potrivit ultimelor estimări – este, de asemenea, foarte dispersată: 33% pentru Emmanuel Macron, 23% pentru Marine Le Pen şi 44% alb, nul sau abţinere, conform Ifop. Ar fi 27% pentru actualul preşedinte şi 21% pentru Marine Le Pen, potrivit Opinionway.

Aproximativ 75% dintre alegătorii candidatului de extremă dreapta Eric Zemmour spun că doresc să voteze pentru candidata Rassemblement National, faţă de doar 4% pentru preşedintele în exerciţiu, potrivit Ifop.

Sondajul Ifop a fost efectuat duminică de la orele 20.01 (18.01 GMT) la 21.00 (19.00 GMT) pe un eşantion de 968 de persoane înscrise pe listele electorale extrase dintr-un eşantion reprezentativ al populaţiei franceze de 1.004 subiecţi în vârstă de cel puţin 18 ani. Marja de eroare este de 3%.

Ancheta institutului OpinionWay a fost realizată duminică pe un eşantion de 1739 de persoane. Cel de la Ipsos are un eşantion de 1.172 de persoane, mai scrie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus și azi prețul carburanților, mai mult pe cel al motorinei, combustibilul cel mai consumat din România. Deși este o......
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja de la PNL (surse)
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja ...
Coaliţia a decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea - PSD şi ...
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, ...
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...