Alegeri Italia – Votul tinerilor, mai important ca niciodată la scrutinul din 25 septembrie 2022

Pentru prima dată în istoria Italiei, tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani se vor bucura de drepturi de vot depline la alegerile naţionale din 25 septembrie, ceea ce înseamnă că vocea tinerilor ar trebui să conteze mai mult decât până acum, notează miercuri Reuters.
AGERPRES - mie, 21 sept. 2022, 15:25
Alegeri Italia - Votul tinerilor, mai important ca niciodată la scrutinul din 25 septembrie 2022

Punând capăt unei anomalii de lungă durată, vârsta minimă de vot în cazul alegerilor pentru Senat a fost coborâtă de la 25 de ani la 18 ani, fiind adusă la acelaşi nivel ca în cazul scrutinului pentru Camera Deputaţilor. Cele două camere ale parlamentului italian au puteri egale.

”În termeni de numere, evident asta înseamnă că tinerii contează mai mult în aceste alegeri”, explică Livio Gigliuto, vicepreşedinte al institutului de studii sociale Piepoli. ”Chestiunea esenţială este câţi dintre ei votează de fapt”, adaugă el.

Schimbarea acestor reguli afectează 4,1 milioane de persoane, dintr-un electorat total de 51,4 milioane.

Un sondaj de opinie difuzat în august de institutul SWG estima rata absenteismului potenţial în rândul alegătorilor tineri la 34-38%. O proporţia de 43% dintre ei consideră că a merge la vot ”este lipsit de sens” întrucât, odată aleşi, politicienii ”fac tot ce vor”.

Dar acest lucru nu a împiedicat partidele să îi vizeze pe cei care votează pentru prima dată la apropiatul scrutin.

Printre altele, Partidul Democrat (PD, centru-stânga) promite o ”zestre” de 10.000 de euro pentru tinerii de 18 ani din familii cu venituri mici şi are mesaje puternice cu privire la schimbările climatice, avort şi drepturile persoanelor LGBTI. Sondajele arată că acestea sunt principalele motive de îngrijorare în rândul alegătorilor tineri.

Sondajul SWG din august indica faptul că PD este partidul cel mai popular în rândul categoriei de vârstă 18-24 de ani, cu o susţinere de 19%, comparativ cu cele câte 17% pentru formaţiunea Fratelli d’Italia, condusă de Giorgia Meloni, şi Mişcarea 5 Stele (M5S).

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...