ALEGERI GRECIA – REZULTATE: Noua Democraţie câştigă alegerile. Europa aşteaptă un nou guvern

Noua Democraţie se află pe primul loc în alegerile legislative din Grecia de duminică, dar fără majoritate, obţinând doar 29,66 la sută din voturi, respectiv 129 de mandate în Parlament, şi fiind urmat de stânga radicală Syriza şi Pasok, după numărarea a 99,84 la sută din voturi, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 17 iun. 2012, 06:16
ALEGERI GRECIA - REZULTATE: Noua Democraţie câştigă alegerile. Europa aşteaptă un nou guvern

Potrivit rezultatelor anunţate de Ministerul de Interne după numărarea a 99,84 la sută din voturi, Noua Democraţie (conservatori) a obţinut 29,66 la sută din voturi, respectiv 129 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, Syriza (stânga radicală) 26,89 la sută din voturi şi 71 de mandate, iar Pasok (socialişti) 12,28 la sută, respectiv 31 de mandate.

Pe locul al patrulea se află Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă) cu 7,51 la sută din voturi şi 20 de mandate, urmaţi de Partidul neonazist Chryssi Avghi – Zori de Aur (neonazişti), cu 6,92 la sută şi 18 locuri în Parlament.

Alte două partide care au depăşit pragul electoral sunt Stânga Democratică (Dimar) cu 6,25 la sută din voturi şi 17 mandate şi KKE (comunişti), cu 4,5 la sută şi, respectiv, 12 mandate.

Noua Democraţie este partidul agreat de liderii europeni pentru că doreşte să continue politica de austeritate pentru a redresa economia Greciei.

Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, şi-a recunoscut duminică seara înfrângerea în faţa dreptei la alegerile legislative din Grecia şi a respins apelul rivalului său de dreapta, Antonis Samaras, de a se alătura unei coaliţii de uniune naţională, relatează AFP.

„L-am sunat pe Samaras pentru a-l felicita, poate forma un Guvern”, a declarat Tsipras, creditat cu 27,1 la sută din voturi, potrivit primelor estimări oficiale.

„Vom fi prezenţi în opoziţie, noi reprezentăm majoritatea poporului împotriva memorandumului”, planul de austeritate UE-FMI, a adăugat el, în timp ce Samaras a făcut apel la alăturarea forţelor politice din Grecia la un Guvern „de uniune naţională”.

Samaras: Grecia nu mai are timp de pierdut. E nevoie de un guvern de uniune naţională

Liderul dreptei greceşti, Antonis Samaras, a făcut apel duminică către toate partidele pro-euro să formeze un „guvern de uniune naţională” condus de partidul său după ce a câştigat alegerile legislative, conform primelor estimări oficiale, transmite AFP.

„Facem apel către toate forţele politice care susţin obiectivul menţinerii ţării în zona euro (…) să participe la un guvern de uniune naţională”, a declarat Samaras în prima sa conferinţă de presă după scrutin în mijlocul unei mulţimi de susţinători. „Ţara nu are timp de pierdut”, a adăugat acesta.

Liderul socialist vrea mai multe forţe de stânga într-un Guvern de coaliţie cu Noua Democraţie

Liderul socialist Evangelos Venizelos a condiţionat, duminică, susţinerea unui Guvern de coaliţie proeuro cu dreapta de participarea stângii radicale şi moderate, relatează AFP.

Liderul Pasok, clasat pe locul al treilea la scrutinul de duminică, apreciază că un „Guvern de responsabilitate naţională presupune participarea” mai multor forţe de stânga”, între care stânga radicală Syriza.

Clasat pe primul loc, înaintea Syriza, liderul partidului de dreapta Noua Democraţie a invitat toate partidele proeuro să se ralieze unui Guvern de uniune naţională.

19:00 Partidul Noua Democraţie şi stânga radicală, SYRIZA ar avea câte 30% din voturi în urma alegerilor legislative de astăzi din Grecia, se arată într-un exit poll, citat de agenţia Novinite, dar mai multe televiziuni elene dau o diferenţă de numa 0,5% între cele două.

Potrivit altor exit poll-uri citate de Mega TV, Noua Democraţie a primit între 27,5% şi 30,5% din voturi, iar stânga radicală, SYRIZA este foarte aproape cu un procentaj estimat la 27-30% din voturi.

17:00 Cele mai multe companii din Grecia vor intra în încetare de plăţi dacă Grecia, ţară în care au loc duminică noi alegeri parlamentare anticipate, iese din zona euro, a avertizat agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P).

14:45 Postul privat de televiziune Skai a anunţat că şi-a evacuat sediul dintr-un cartier de la malul mării din Atena, în faţa căruia o persoană necunoscută a venit să arunce o grenadă duminică, în timp ce în ţară se desfăşoară alegeri legislative cruciale pentru viitorul Greciei, relatează AFP, citat de Mediafax.

14:00 Publicaţia germană Bild a publicat o scrisoare, pe post de avertisment pentru grecii care merg duminică la vot, în cadrul alegerilor legislative.

„Este decizia voastră pe cine alegeți, însă noi, germanii, suntem cei care vă umplem bancomatele cu euro, așa că aveți grijă pe cine alegeți „, este ideea centrală a scrisorii publicate de cotidianul de orientare de centru-dreapta.

12:30 Grecia a „învins frica”, a declarat duminică liderul stângii radicale (Syriza) Alexis Tsipras, după ce a votat la Atena, în cadrul unui scrutin hotărâtor pentru menţinerea ţării în zona euro, relatează AFP.

„Noi deschidem calea unei Grecii a justiţiei sociale, membră cu drepturi egale a unei Europe care se schimbă”, a adăugat Tspiras, în vârstă de 37 de ani. Posibila sa victorie în faţa dreptei este temută în Europa, din cauză că el respinge cura de redresare impusă de UE şi FMI, care au ameninţat ţara cu o excludere din zona euro, în cazul în care nu îşi respectă angajamentele de redresare economică.

12:00 Liderul partidului conservator Noua Democraţie Antonis Samaras apreciază că o „nouă eră” va începe în Grecia, în cazul în care el va fi cel ales.

Astăzi vorbeşte poporul grec. Mâine începe o nouă eră pentru Grecia„, a declarat Samaras pentru presă duminică, după ce şi-a introdus buletinul de vot într-o urnă , în oraşul său, Pylos, din Peninsula Peloponez.

Scrutinul opune partidele favorabile austerităţii, care se prezintă ca garante ale menţinerii Greciei în zona euro, dar care cer modificări la memorandumul semnat între Atena şi creditorii săi, stângii radicale (Syriza), care vrea să repună în discuţie măsurile de austeritate impuse în schimbul acordării unui ajutor internaţional.

Considerat „al treilea om”, liderul Partidului Socialist grec (Pasok) Evanghelos Venizelos şi-a reafirmat ataşamentul faţă de formarea unui Guvern de uniune naţională, cu scopul ca Grecia să rămână în zona euro.

Doar responsabilitatea comună a unui Guvern de uniune naţională poate să ne ofere o ţară unită şi o credibilitate internaţională„, a declarat Venizelos, care a votat la Salonic, cel mai important oraş din nordul ţării.

09:00 Secţiile de votare se vor fi închide la ora locală 19.00 (19.00, ora României), când va fi publicat primul sondaj la ieşirea de la urne, care va arăta dacă grecii au reuşit să departajeze o dreaptă care susţine o politică de austeritate atenuată de o stângă radicală anti-austeritate, într-un scrutin urmărit de o lume întreagă.

Cei circa 9,9 milioane de greci înscrişi pe listele electorale sunt invitaţi să departajeze cele două principale partide care concurează, Noua Democraţie (de dreapta), care garantează menţinerea Greciei în zona euro cu condiţia unor modificări în memorandumul semnat între Atena şi creditori, şi Syriza (stânga radicală), care tocmai a început să ceară renegocierea pactului după ce susţinuse săptămâni la rând abandonarea lui.

Potrivit ultimelor sondaje oficiale apărute în urmă cu 15 zile, cele două partide sunt egale în preferinţele alegătorilor. Sondaje neoficiale anticipau joi o victorie a dreptei cu un avans de 10 % în primul tur.

Alegătorii greci au fost avertizaţi – mai mult sau mai puţin direct de numeroşi responsabili europeni – asupra rezultatului votului lor.

Renunţând la neutralitatea afişată până acum, cancelarul german Angela Merkel a estimat sâmbătă ‘important’ ca grecii să aleagă duminică o majoritate care să respecte angajamentele ţării în domeniul austerităţ

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...