Alegeri prezidenţiale în Coreea de Sud: Secţiile de vot s-au deschis

Sud coreenii au început să voteze miercuri dimineaţă pentru a îşi alege noul preşedinte în cursul unui scrutin foarte strâns care s-ar putea traduce în alegerea primei femei în această funcţie în cadrul celei de-a patra economii a Asiei.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 06:36
Alegeri prezidenţiale în Coreea de Sud: Secţiile de vot s-au deschis

Secţiile de vot s-au deschis la ora 06:00 (23:00, marţi, ora României) şi se vor închide la ora locală 18:00, această zi fiind declarată zi liberă pentru a permite celor 40,5 milioane de alegători înscrişi să îşi îndeplinească responsabilităţile electorale.

Votanţii trebuie să aleagă între candidata conservatoare a Partidului Noua frontieră (PNF), Park Geun-Hye, şi adversarul liberal din cadrul principalului partid de opoziţie, Moon Jae-In, un fost militant pentru Drepturile Omului.

Înainte de acest scrutin, diferenţa între cei doi candidaţi s-a redus, avansul menţinut de la începutul campaniei în sondaje de către Park Geun-Hye a scăzut iar acum diferenţa care îi separă pe cei doi candidaţi se situează în interiorul marjelor de eroare.

Consideraţi ca fiind candidaţi ai stagnării de către o parte a electoratului sătul de corupţie şi influenţa marilor conglomerate, Park şi Moon reflectă parcursul dificil al Coreei de Sud către democraţie, fiecare aflându-se la capetele opuse ale spectrului.

Park Geun-Hye, în vârstă de 60 de ani, este fiica lui Park Chung-Hee, care a condus în regim autocrat timp de18 ani până când a fost asasinat în 1979. Mama sa a fost ucisă cu cinci ani înainte de un militant susţinător al Coreei de Nord care îl viza pe dictator.

Moon Jae-In, în vârstă de 59 de ani, este la rândul său o figură relevantă a anilor negri, adversar notoriu al militarilor care a plătit cu libertatea convingerile sale democratice în anii 1970.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...