Alegeri Republica Moldova. PAS, partidul Maiei Sandu, nu a luat niciun mandat de primar în vreunul din cele 11 municipii

Partidul de guvernământ din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate, al preşedintei Maia Sandu, a câştigat cele mai multe mandate de primar şi în turul al doilea al alegerilor locale din Republica Moldova, fără însă a obţine vreunul în cele 11 municipii.
AGERPRES - lun, 20 nov. 2023, 09:25
Alegeri Republica Moldova. PAS, partidul Maiei Sandu, nu a luat niciun mandat de primar în vreunul din cele 11 municipii

După ce în primul tur a pierdut Chişinăul, dar şi municipiile Cahul, Ceadîr-Lunga, Hînceşti, Orhei, Soroca şi Străşeni, PAS a pierdut, duminică, în turul al doilea al alegerilor locale, şi municipiul Ungheni. Aici, datele centralizate de Comisia Electorală Centrală arată că independentul Vitalie Vrabie s-a impus cu 57.58% în faţa reprezentantului PAS Dionisie Ternovschi, scrie Agerpres.

De altfel, Ungheni a fost singurul municipiu din turul doi în care formaţiunea politică a Maiei Sandu a avut candidat.

La Bălţi, reprezentantul formaţiunii Partidul Nostru, Alexandr Petkov, a câştigat turul al doilea cu 59,63%, învingându-l pe candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Maxim Moroşanu, care a întrunit 40,37% din voturile electoratului.

La Comrat au intrat în turul al doilea doi independenţi, Serghei Anastasov obţinând victoria în faţa lui Nicolai Dudoglo cu un scor de 58,52% la 41,48%.

În municipiul Edineţ, primar a fost ales Constantin Cojocari de la Liga Oraşelor şi Comunelor, care a fost votat 51,64% dintre electori, în condiţiile în care contracandidatul său, Oleg Sanduleac de la PSRM, a obţinut 48,36% din voturi.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), PAS a obţinut victoria în 66 din cele 273 de localităţi în care s-a desfăşurat al doilea tur de scrutin.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este a doua forţă politică cu 41 de mandate, în timp ce candidaţii independenţi s-au impus în 32 de localităţi.

De asemenea, Partidul Social Democrat European a câştigat 30 de primării, Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei 22, Partidul „Renaştere” 17, Partidul Liberal Democrat din Moldova 11, iar Mişcarea „Respect Moldova” şi Platforma Demnitate şi Adevăr câte opt mandate.

Au mai obţinut funcţii de primar Partidul Nostru – şase, Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare – cinci, Partidul Schimbării – cinci, Partidul Democrat Modern din Moldova – cinci, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – patru, Liga Oraşelor şi Comunelor – trei, Mişcarea Alternativa Naţională – două, Partidul „Democraţia Acasă’, Partidul Naţional Liberal – două, Partidul Acţiunii Comune – Congresul Civic – unul, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa – unul, Partidul Verde Ecologist – unul şi Partidul Liberal – unul.

În total, după cele două tururi de alegeri, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut cele mai multe mandate, 291, dar fără a câştiga vreun municipiu, urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cu 144 de mandate. Independenţii au obţinut victorii în 116 localităţi, iar Partidului Social Democrat European în 103.

Potrivit legislaţiei electorale din Republica Moldova, în turul al doilea, alegerile se declară valabile dacă la acesta participă cel puţin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate, condiţie îndeplinită la scrutinul de duminică, după cum a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Câştigător este desemnat candidatul care întruneşte cele mai multe voturi.

În 617 localităţi, printre care şi municipiul Chişinău, primarul a fost ales din primul tur cu peste jumătate din voturile valabil exprimate. În primul tur, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut cele mai multe mandate – 225, însă niciunul într-un municipiu, urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cu 99 de mandate. Alţi 83 dintre primarii aleşi în primul tur au candidat independent, iar 73 din partea Partidului Social Democrat European.

Te-ar mai putea interesa și
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul său a fost arestat pentru luare de mită, dar scandalul care se extinde......
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...