Alegeri SUA 2024: Biden şi Trump, la egalitate, cu câte 40% din intenţiile de vot – sondaj Reuters/Ipsos

Preşedintele american, democratul Joe Biden, şi rivalul său, predecesorul său republican Donald Trump, sunt la egalitate în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, difuzat miercuri.
AGERPRES - mie, 15 mai 2024, 15:18
Alegeri SUA 2024: Biden şi Trump, la egalitate, cu câte 40% din intenţiile de vot - sondaj Reuters/Ipsos

În sondajul desfăşurat pe parcursul a opt zile şi încheiat marţi, 40% dintre alegătorii înregistraţi au spus că ar vota pentru Biden, dacă alegerile ar avea loc în ziua sondajului, tot 40% declarând că l-ar vota pe Trump, scrie Agerpres.

Scorurile celor doi sunt aproape neschimbate faţă de precedentul sondaj Reuters/Ipsos, din 29-30 aprilie, în care Biden avea un avans de un punct procentual.

Ancheta are o marjă de eroare de circa 2 puncte procentuale, iar mulţi alegători înregistraţi sunt încă indecişi cu şase luni înaintea scrutinului din 5 noiembrie.

În jur de 20% dintre alegătorii înregistraţi fie nu s-au decis încă asupra candidatului cu care vor vota, fie înclină spre o a treia opţiune, fie ar putea să nu voteze deloc.

Sondajul a mai relevat că 13% dintre respondenţi l-ar alege pe independentul Robert Kennedy Jr., dacă s-ar afla pe buletinul de vot alături de Trump şi Biden. Un sondaj anterior din aprilie arăta un sprijin de 8% pentru Kennedy.

Deşi în SUA sondajele la nivel naţional oferă semnale importante în privinţa sprijinului pentru candidaţii politici, în mod obişnuit doar o mână de state sunt cele care înclină balanţa în colegiul electoral, care decide în cele din urmă cine a câştigat alegerile prezidenţiale.

Atât Biden, cât şi Trump se prezintă cu pasive semnificative în prima ‘rejucare’ a unui ‘meci’ prezidenţial în aproape 70 de ani.

Trump a petrecut mult timp în ultimele luni într-o sală de judecată din Manhattan, în primul din cele patru procese penale care i-au fost intentate. Acest proces ar putea rămâne şi singurul care ajunge în faţa unui juriu înaintea alegerilor din noiembrie.

‘Pasivele’ lui Biden sunt îngrijorările legate de vârsta sa – 81 de ani -, dar şi criticile puternice ale unei părţi a democraţilor în privinţa sprijinului său pentru Israel în războiul din Gaza.

Protestele din ultimele săptămâni din universităţile americane au alimentat temerile democraţilor că unii alegători tineri s-ar putea întoarce împotriva lui Biden.

Sondajul Reuters/Ipsos, desfăşurat la nivel naţional, a inclus mai multe modalităţi de măsurare a sprijinului pentru Biden şi Trump, şi majoritatea au indicat o cursă strânsă.

Atât Biden, cât şi Trump au fost preferaţi de câte 46% dintre intervievaţi dacă acestora nu li s-a dat opţiunea unui al treilea candidat, restul de 8/% alegând varianta Nu ştie/Nu răspunde.

În rândul alegătorilor care s-au declarat complet siguri cu cine vor vota în noiembrie, Biden are un uşor avans de trei puncte procentuale.

În 2020, numai două treimi dintre alegătorii înregistraţi au votat.

Sondajul Reuters/Ipsos a inclus răspunsurile a 3.208 de alegători înregistraţi, intervievaţi online.

Te-ar mai putea interesa și
Inechităţile din Codul fiscal care afectează oamenii cu venituri din activităţi independente: penalizaţi cei cu venituri sub 6 salarii minime, privilegiaţi cei cu venituri peste 60 de salarii minime
Inechităţile din Codul fiscal care afectează oamenii cu venituri din activităţi independente: penalizaţi cei cu venituri ...
Modificările introduse în Codul fiscal prin Legea 296/2023 penalizează oamenii cu venituri mici din activităţi independente, sub 6 salarii minime pe an, şi îi avantajează pe cei cu venituri......
Rippling, un startup din Silicon Valley evaluat la 13,5 miliarde de dolari, vine în România
Rippling, un startup din Silicon Valley evaluat la 13,5 miliarde de dolari, vine în România
Startup-ul american de software pentru gestionarea resurselor umane Rippling, evaluat la 13,5 miliarde de dolari, după ce ...
Băncile grecești dispar din România, cele cu capital autohton și italian cresc. Posibile tranzacții bancare ar putea urca pe locul doi capitalul italian în următorii ani
Băncile grecești dispar din România, cele cu capital autohton și italian cresc. Posibile tranzacții bancare ar putea ...
În 2024, sistemul bancar merge către o consolidare clară: ponderea capitalului autohton, privat și de stat, a devenit ...
Amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei pentru funcţionarii ANAF care nu respectă obligaţiile în relaţia cu contribuabilii – proiect USR
Amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei pentru funcţionarii ANAF care nu respectă obligaţiile în relaţia cu contribuabilii ...
Funcţionarii ANAF ar putea plăti amenzi dacă nu respectă termenele pentru trimiterea comunicărilor şi obligaţiile ...