Alegeri SUA: Americanii, dezamăgiţi după o campanie prezidenţială negativă

Preşedintele american Barack Obama şi adversarul său republican Mitt Romney par să sufere, în rândul opiniei publice, consecinţele publicităţii negative la care recurg echipele lor din mai, potrivit unui nou sondaj dat publicităţii marţi seara, relatează AFP.
Economica.net - mie, 25 iul. 2012, 05:38
Alegeri SUA: Americanii, dezamăgiţi după o campanie prezidenţială negativă

Potrivit ultimului sondaj de opinie NBC/Wall Street Journal (WSJ), 43 la sută dintre alegători au o opinie personală negativă (dintre care 32 la sută extrem de negativă) despre liderul democrat în exerciţiu, în timp ce Romney, fost guvernator de Massachusetts, este văzut defavorabil de 40 la sută dintre alegători (24 la sută au o opinie extrem de negativă despre el).

Potrivit specialistului în sondaje republican Bill McInturff, citat de Wall Street Journal, astfel de scoruri negative sunt „fără precedent în epoca modernă”. Cotidianul arată că Obama şi Romney au „bombardat alegătorii cu un volum fără precedent de campanii prin care se atacă” reciproc.

În momentul în care scăderea ratei şomajului lipseşte, sondajul împrumută şi o notă de angoasă a alegătorilor americani faţă de viitorul ţării lor: 60 la sută, o creştere cu două puncte în raport cu luna mai, apreciază că Statele Unite sunt „pe calea cea proastă”, doar 32 la sută afirmând că merg „în direcţia bună”.

Potrivit sondajului, doar 36 la sută dintre americanii intervievaţi au încredere în Obama pentru a ameliora economia, în timp ce 43 la sută îl preferă pe Romney în acest domeniu. Dar preşedintele în exerciţiu se plasează mai bine decât adversarul său în privinţa politicii externe, a sănătăţii, a dosarului afgan, a impozitelor şi imigraţiei.

Sondajul îi conferă, de asemenea, un avantaj lui Obama în faţa lui Romney dacă alegerile din 6 noiembrie ar avea loc astăzi: 49 la sută dintre alegătorii intervievaţi ar vota pentru a-i oferi un al doilea mandat preşedintelui democrat în exerciţiu, iar 43 la sută pentru a-l înlocui cu candidatul republican.

Această diferenţă este încă la limită având în vedere marja de eroare de plus sau minus trei puncte, la fel cum era şi în mai, când Obama era creditat cu 47 la sută din voturi faţă de 43 la sută adversarul său, potrivit NBC/WSJ.

Din mai, când Romney şi-a asigurat statutul de candidat al partidului conservator la alegerile prezidenţiale, echipa sa şi cea a lui Obama au rivalizat în campanii publicitare televizate pe un ton negativ.

Una dintre cele mai recente, a democraţilor, îl acuză pe Romney că a condus firme care şi-au transferat afacerile în străinătate şi că deţine conturi în paradisuri fiscale. Pe fundal se aude republicanul intonând – fals – cântecul patriotic „America the beautiful”.

La rândul său, M. Romney a atacat, într-o serie de spoturi de campanie şi pe teren, afirmaţiile lui Obama cu privire la firme, apreciind că acestea trădează o concepţie economică „străină de experienţa americană”.

Obama a ripostat, acuzându-l pe Romney că a deformat în mod intenţionat declaraţiile sale, editându-le pentru a le scoate din context.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...