1EUR = 4.8421 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Alegeri SUA: De ce marţi şi de ce în noiembrie?

Spre deosebire de majoritatea democraţiilor lumii, SUA organizează alegerile în ziua de marţi. Din patru în patru ani, în prima marţi a lunii noiembrie, cetăţenii îşi fac timp într-o zi de lucru pentru a merge la secţiile de votare, o condiţie considerată în repetate rânduri ca responsabilă a prezenţei mai scăzute la vot, decât în ţările occidentale. SUA ocupă locul 138 din 172 de ţări ca procent de participare la vot. 

26 oct, 2012 | Agerpres

Mai puţin de jumătate din electoratul american, 57%, a venit la urne la alegerile din 2008, notează vineri ziarul El Pais.

Totuşi tradiţia a învins orice tentativă de a modifica legea din 1845, care stabileşte data alegerilor, chiar dacă alegătorii nu mai depind acum de căruţe şi cai pentru a veni la secţiile de votare. În urmă cu două secole a fost aleasă a doua zi a săptămânii din următorul motiv: marea parte a electoratului trebuia să se deplaseze în capitala statului pentru a putea vota, într-o călătorie care le lua cel puţin o zi. Cum sâmbăta şi duminica nu se putea călători din motive religioase, lunea şi marţea rămâneau la dispoziţie pentru a putea vota. Noiembrie a fost luna preferată de toţi pentru că se închidea sezonul recoltei.

Jacob Soboroff, director al campaniei 'Why Tuesday?', a prezentat în repetate ocazii un proiect de lege pentru a modifica această regulă şi a permite ca alegerile să se desfăşoare la sfârşitul săptămânii. Şi pentru a demonstra lipsa de logică a votului în ziua de marţi, el s-a întâlnit cu numeroşi candidaţi republicani la alegerile primare republicane pentru a-i întreba cum văd ameliorarea gradului de participare la vot. Ce a descoperit? Că Rick Santorum nu ştie de ce alegerile au loc marţea, că Newt Gingrich nici el nu ştie - dar nu consideră că această zi ar fi o problemă pentru prezenţa la vot - şi că Mitt Romney - câştigător al primarelor - spune că este nevoie mai degrabă de candidaţi cu carismă, care să atragă alegătorii.

Acum patru ani, candidatul şi încă senator de Illinois, Barack Obama, era de părere că este important să fie facilitată participarea cetăţenilor la vot. Actualul preşedinte şi aspirant la un al doilea mandat vorbeşte acum de opţiunile votului electronic anticipat - precum exemplul pe care l-a dat joi la Chicago - care a fost deja implementat de numeroase state. Alte state oferă posibilitatea înscrierii pe liste pentru a putea vota - obligatorie în SUA - în aceeaşi zi în care au loc alegerile. Totuşi diferite organizaţii avertizează că un număr de 15 state interzic această opţiune şi că milioane de persoane, care nu pot lipsi de la muncă sau care nu au condiţii pentru a vota electronic, îşi văd îngrădit acest drept civic.

Potrivit unei anchete realizate de The New York Times, votul electronic este unul dintre cele mai puţin fiabile pentru a a participa la alegeri, având în vedere că posibilitatea de a fi anulate sunt mai mari. Aproximativ 20% din total voturilor se realizează electronic - iar alegătorul poate vota anticipat pentru că locuieşte în afara oraşului în care este înregistrat pe liste - şi potrivit ziarului, voturile prin această metodă s-au triplat din 1980. În unele state precum Washington şi Oregón, aproape totalitarea voturilor se exercită electronic, 97% şi respectiv 98%. În alte state, numeroase organizaţii denunţă că întârzierea buletinelor de vot sau respingerea lor pentru diferite greşeli pot avea un impact important asupra rezultatului final al alegerilor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO