Alegeri SUA: Echipa lui Obama a publicat un bilanţ al mandatului de guvernator al lui Mitt Romney

Echipa de campanie a lui Barack Obama a publicat miercuri un document sub formă de rechizitoriu referitor la bilanţul economic "dezastruos" al lui Mitt Romney în timpul mandatului său de guvernator al statului Massachussetts, relatează AFP.
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 13:42
Alegeri SUA: Echipa lui Obama a publicat un bilanţ al mandatului de guvernator al lui Mitt Romney

După ce, în ultimele săptămâni, a încercat să desfiinţeze argumentele lui Mitt Romney conform cărora cariera lui de om de afaceri îl recomandă pentru a crea locuri de muncă, echipa preşedintelui democrat a abordat un alt aspect din palmaresul adversarului său, în perioada în care acesta a fost guvernator al statului Massachussetts, între 2003 şi 2007.

În 2002, Romney „şi-a făcut campanie pentru a deveni guvernator, cu promisiunea că va crea mai multe locuri de muncă, mai puţine datorii şi o administraţie redusă”, menţionează strategul de campanie al lui Obama, David Axelrod, în documentul transmis presei miercuri seara.

Romney, care a câştigat marţi alegerile primare din Texas, adunând suficient de mulţi delegaţi pentru a primi învestitura Partidului Republican şi a-l înfrunta pe Barack Obama în alegerile prezidenţiale, a fost guvernator „într-o perioadă de creştere economică la nivel naţional”, explică Axelrod.

„Când şi-a preluat mandatul, rata şomajului în Massachussetts era încă inferioară mediei naţionale, şi se menţinuse aşa aproape un deceniu”, adaugă acesta. Dar când şi-a încheiat mandatul, datoria statului crescuse, numărul angajaţilor administrativi crescuse, iar în cei patru ani, bilanţul privind crearea locurilor de muncă a fost unul dintre cele mai slabe la nivel naţional, insistă acesta.

În ultimele trei săptămâni, echipa lui Obama a analizat palmaresul republicanului la conducerea fondului de investiţii Bain Capital, descriindu-l pe Romney într-unul dintre spoturile televizate, drept un „vampir”, „distrugător de locuri de muncă” sau „opusul lui Robin Hood”, pe fondul imaginilor cu uzinele închise şi muncitorii concediaţi.

Miercuri, Axelrod a dat asigurări că „Mitt Romney a aplicat psihologia economică pe care a învăţat-o în sectorul privat în timpul mandatului său de guvernator al statului Massachusetts, cu rezultate dezastruoase. Iar acum face acelaşi promisiuni pe care le făcuse pentru a deveni guvernator”.

„Asta nu a ţinut atunci şi nu va ţine nici acum”, a continuat acesta, care l-a acuzat pe Romney, aducând în sprijinul acuzaţiilor cifre şi citate ale specialiştilor, că a crescut impozitele asupra clasei de mijloc şi le-a redus pe ale celor bogaţi, în pofida promisiunilor făcute în 2002.

„Este un deja vu. Este aceeaşi formulă care a adus avantaje unui număr mic de oameni, dar care a provocat căderea economiei şi a slăbit clasa medie. Massacheussetts nu îşi va permite o economie a la Romney, şi nici eonomia americană nu îşi permite acest lucru”, insistă Axelrod.

Rechizitoriul a fost publicat la câteva ore după ce Obama l-a sunat pe Romney „pentru a-l felicita pentru faptul că şi-a asigurat învestitura republicană” şi a-şi exprima dorinţa ca între ei să se desfăşoare „o dezbatere serioasă şi solidă referitor la viitorul Statelor Unite”, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui american.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...