Prima dezbatere televizată între Obama şi Romney. Economia a fost tema principală

Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat miercuri seara asupra planurilor lor fiscale în vederea relansării economiei şi privind asigurările pe caz de boală, în cadrul primei dezbateri televizate, la Denver, în Colorado (vest), cu cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale, relatează AFP.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 04:57
Prima dezbatere televizată între Obama şi Romney. Economia a fost tema principală

Preşedintele democrat în exerciţiu, vizibil tensionat, a reluat stilul discursurilor sale electorale, cu scopul de a oferi asigurări că planul fostului guvernator republican al statului Massachusetts (nord-est) va adânci deficitul cu aproximativ 5.000 de miliarde de dolari în plus, un lucru dezminţit insistent de către Romney.

Obama s-a prezentat la Denver, unde s-a desfăşurat prima dintre cele trei dezbateri în care îl înfruntă pe Romney înaintea alegerilor de la 6 noiembrie, cu un uşor avans în sondaje, mai pronunţat în anumite state-cheie, care ar putea conta în ziua scrutinului.

Într-o dezbatere care a început pe un ton politicos dar ferm şi care a luat uneori aspecte foarte tehnice, Romney a declarat că economia americană a urmat o „cale nereuşită” încă de la începutul preşedinţiei lui Obama, în ianuarie 2009, afirmând că clasa medie a fost „zdrobită”, reluând cuvintele spuse recent de către vicepreşedintele Joe Biden, ironizat de către republicani din această cauză.

„Preşedintele are o viziune foarte similară celei pe care o urma atunci când a candidat acum patru ani, a unui Guvern mai important, cu mai multe cheltuieli, impozite, reglementări”, a dat asigurări candidatul conservator.

„Problema este că dacă scădeţi nivelul de impozitare aşa cum descrieţi, domnule guvernator, nu va fi posibil să identificaţi suficiente cote şi nişe fiscale care afectează doar persoane cu venituri mari, pentru a împiedica creşterea deficitului”, i-a răspuns Obama.

La rândul său, Romney l-a acuzat pe preşedinte de atacuri „inexacte” cu privire la proiectul său şi a apreciat că „în cazul anumitor legi adoptate în cursul mandatului de preşedinte, am observat reglementări excesive, iar economia a suferit din cauza lor”. El a recunoscut, totuşi, că „reglementarea este esenţială”.

Ănsă el a insistat mai ales asupra datelor care, în opinia sa, arată incompetenţa peşedintelui în exerciţiu în materie de economie, în special deficitul bugetar care a rămas superior sumei de 1.000 de miliarde de dolari, în pofida promisiunilor lui Obama de a îl reduce la jumătate.

„Atunci când am intrat în Biroul Oval, aveam un deficit de peste 1.000 de miliarde care mă aştepta. Şi ştim de unde venea”, a adăugat Obama, care nu a menţionat numele predecesorului său republican George W. Bush, ci „două războaie plătite pe credit (şi) două dispozitive de cadouri fiscale care nu erau finanţate”.

Problema asigurărilor pe caz de boală a oferit ocazia altei confruntări, în momentul în care Romney a repetat că vrea să abroge reforma promulgată în 2010 de către preşedintele democrat. „Ironia este că am văzut acest model funcţionând cu adevărat bine în Massachusetts”, a replicat Obama.

Ca răspuns, Romney l-a acuzat pe Obama că a impus o reformă exclusiv cu susţinera partidului său, Partidul Democrat, pe când el a lucrat în cooperare cu opoziţia sa.

Cei doi au început dezbaterea pe un ton aproape ludic, remarcânmd că Obama şi soţia sa, Michelle, sărbătoresc miercuri împlinirea a 20 de ani de căsătorie. Romney a glumit despre partea „romantică” a unei asemena seri. Michelle Obama şi soţia lui Romney, Ann, s-au aflat în primul rând, în sală, miercuri seara.

Întâlnirea îi oferă lui Romney o tribună excepţională în vederea inversării acestei tendinţei, în contextul în care nici alegerea partenerului său de cursă, tânărul Paul Ryan, şi nici Convenţia la care a primit învestitura Partidului Republican nu i-au permis să marcheze puncte durabile.

În 2008, 52 de milioane de telespectatori au urmărit prima dezbatere, între Barack Obama şi John McCain.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, potrivit unei transmisii live a secretarului de stat în Transporturi Irinel......
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...