Alegeri Turcia – Erdogan, pe primul loc. Candidatul opoziţiei, Kiliçdaroglu, promite victoria în al doilea tur

Preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că este "în mod clar în frunte" la alegerile prezidenţiale, dar a spus că este gata să respecte un al doilea tur dacă va fi necesar, transmite AFP. Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, a promis luni victoria taberei sale în turul al doilea al scrutinului (28 mai), perspectivă care pare să se concretizeze în acest moment.
AGERPRES - lun, 15 mai 2023, 07:22
Alegeri Turcia - Erdogan, pe primul loc. Candidatul opoziţiei, Kiliçdaroglu, promite victoria în al doilea tur

„Chiar dacă rezultatele nu sunt încă publicate, clar suntem în frunte”, a afirmat Erdogan în faţa unei mulţimi de suporteri adunaţi în miezul nopţii (02:30 ora locală, 23:30 GMT) la Ankara.”Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri”, a asigurat el, scrie Agerpres.

„Nu ştim încă dacă alegerile s-au încheiat cu acest prim tur, dar dacă poporul ne va duce în turul doi, vom respecta acest lucru”, a mai subliniat Erdogan.

Pentru prima oară în 20 de ani de când este la putere, şeful statului va fi obligat să participe la un al doilea tur de scrutin, programat pentru 28 mai, împotriva adversarului său social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu, aflat în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie.

„Indiferent de rezultat, 27 de milioane de oameni au preferat să ne voteze”, a continuat el, în timp ce operaţiunile de numărare a voturilor continuau.

„Cred că vom termina aceste alegeri cu peste 50%” din voturi, a insistat el.”Poporul a ales stabilitatea şi securitatea în aceste alegeri prezidenţiale”.

Recep Tayyip Erdogan a revendicat, de asemenea, majoritatea celor 600 de locuri din Parlament pentru Alianţa Naţională pe care a format-o pentru aceste alegeri parlamentare partidul său AKP cu câteva mici formaţiuni politice naţionaliste şi islamiste.

Candidatul opoziţiei, Kiliçdaroglu, promite victoria în al doilea tur

Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, a promis luni victoria taberei sale în turul al doilea al scrutinului (28 mai), perspectivă care pare să se concretizeze în acest moment, transmite AFP.

„Dacă naţiunea noastră cere un al doilea tur, acceptăm cu plăcere. Şi vom câştiga absolut acest al doilea tur”, a declarat candidatul opoziţiei în miezul nopţii, la Ankara, înconjurat de reprezentanţi ai celor şase partide din coaliţia sa.

Preşedintele Recep Tayyip „Erdogan nu a putut obţine rezultatul aşteptat, în pofida tuturor insultelor” proferate la adresa contracandidatului său, a continuat Kiliçdaroglu.

„Nevoia de schimbare în societate este mai mare de 50%; trebuie neapărat să câştigăm şi să instaurăm democraţia în această ţară”, a spus el, fără a face comentarii despre alegerile legislative care au avut loc concomitent.

Cine este Kemal Kiliçdaroglu, politicianul care vrea să îl detroneze pe Erdogan

Candidatul alianţei de opoziţie la alegerile prezidenţiale din Turcia, un anti-Recep Tayyip Erdogan care visează să fie salvatorul unei democraţii afectate de 20 de ani de putere necontestată, Kemal Kiliçdaroglu ar urma să îl determine pe şeful statului să participe la un al doilea tur de scrutin pentru prima oară de când se află în fruntea ţării, transmite luni AFP.

În seara primului tur, nici liderul Partidului Popular Republican (CHP, social-democrat), în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie, nici Erdogan nu păreau capabili să fi obţinut majoritatea voturilor.

„Voi aduce legea şi dreptatea în această ţară. Voi aduce liniştea”, a spus rivalul lui Erdogan în timpul campaniei electorale, în care a repetat că va aduce „primăvara”.

Confruntat cu un politician care foloseşte cu largheţe invectivele, acest fost înalt funcţionar în vârstă de 74 de ani a suferit multă vreme de pe urma imaginii de funcţionar lipsit de carismă. Dar intrarea sa în campanie, mitingurile şi apariţiile video de acasă postate în fiecare seară pe reţelele de socializare au sfârşit prin a crea o dinamică, trezind speranţă în rândul susţinătorilor săi, dintre care unii contau pe victoria sa încă din primul tur. Mulţi dintre ei au trăit duminică o seară tensionată, văzând cum se îndepărtează această perspectivă şi chiar temându-se că preşedintele Erdogan va fi reales în primul tur.

Adversarul preşedintelui în exerciţiu, o apariţie suplă cu o mustaţă fină, albă, se prezintă ca un „Mister Clean” al politicii din Turcia, denunţând de ani de zile corupţia care, potrivit acestuia, s-a infiltrat în conducerea statului. În calitate de preşedinte al ţării va continua să îşi plătească facturile de apă şi electricitate, promite el, şi va prefera istoricul palat prezidenţial din Çankaya somptuosului palat cu 1.100 încăperi ridicat de Erdogan pe un deal împădurit protejat din Ankara.

„Este ca noi. Înţelege oamenii”, s-a entuziasmat Aleyna Erdem, 20 de ani, la un miting organizat la începutul lunii mai de candidatul opoziţiei la Istanbul.

De asemenea, Kemal Kiliçdaroglu s-a angajat să nu acapareze puterea. După restaurarea democraţiei şi limitarea puterilor preşedintelui, se va retrage pentru a avea grijă de nepoţii săi, a dat el asigurări.

De când a preluat preşedinţia CHP, partid creat de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, Kiliçdaroglu a transformat linia partidului ştergând mai ales imaginea foarte seculară a acestuia. Astfel, la sfârşitul anului 2022, el a propus o lege care să garanteze dreptul femeilor turce de a purta văl, oferind astfel garanţii electoratului conservator.

Născut într-o familie modestă din provincia Tunceli (estul ţării), în mod istoric rebelă, cu o majoritate kurdă şi alevită, şi-a dorit în acelaşi timp să îi atragă pe kurzi. Mulţi dintre ei îi spun cu afecţiune „Piro”, aşa cum te-ai adresa unui bunic sau unui lider religios alevit în limba kurdă.

În timpul campaniei electorale, el a încălcat un tabu prin menţionarea într-un videoclip devenit viral apartenenţa sa la alevism, o ramură heterodoxă a islamului pe care unii sunniţi riguroşi o consideră eretică.

Preşedintele Erdogan l-a poreclit „Bay Kemal” („Domnul Kemal”), folosind în batjocură termenul „bay” rezervat în mod tradiţional străinilor. În primele zile ale campaniei, şeful statului l-a rebotezat „Bay Bay Kemal” (pronunţat „Bye Bye Kemal”), spunând că turcii îl vor „îngropa cu voturile lor” în seara zilei de 14 mai, în pofida multiplelor sondaje de opinie care îl dădeau favorit pe Kiliçdaroglu.

De profesie economist, el a fost numit în anii 1990 şeful puternicei Securităţi Sociale. Până acum s-a crezut că nu are abilităţile necesare pentru a câştiga alegerile, ceea ce opozanţii săi nu uită să aducă în discuţie. Dar dubla victorie din 2019 a candidaţilor CHP la alegerile municipale din Istanbul şi Ankara, un eşec fără precedent pentru Recep Tayyip Erdogan şi partidul său, i se datorează în mare parte. Pe baza acestui succes, şeful partidului a reuşit anul acesta să unească şase partide de opoziţie şi să câştige sprijinul principalului partid pro-kurd. De asemenea, a ştiut să se înconjoare de foarte popularii primari CHP din Istanbul şi Ankara, Ekrem Imamoglu şi Mansur Yavas, care vor fi numiţi vicepreşedinţi în cazul victoriei.

La fiecare dintre întâlnirile sale electorale, Kemal Kiliçdaroglu le-a trimis susţinătorii săi o inimă formată cu degetele, un simbol afectuos care nu a fost însă suficient pentru a-i convinge pe deplin pe adversarii preşedintelui în exerciţiu să îl urmeze. Kiliçdaroglu este, însă, o persoană răbdătoare, care a dat dovadă de tenacitate, calităţi care îi vor servi cu siguranţă în perspectiva unui al doilea tur de scrutin.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...