Aleşii ţin în braţe absolvenţii de liceu care au picat BAC-ul. Iată proiectul de lege

Îngrijorat că zecile de mii de absolvenţi de liceu care au picat bacalaureatul nu au un venit, pentru că nu au cerut în timp util ajutorul de şomaj, un parlamentar prelungeşte, prin lege, perioada în care absolventul de liceu care nu a promovat examenul de bacalaureat poate solicita indemnizaţia de şomaj la AJOFM-ul în evidenţa căruia figurează. Proiectul de lege a trecut deja de Senat.
Ion Dobreanu - mar, 24 apr. 2012, 21:15
Aleşii ţin în braţe absolvenţii de liceu care au picat BAC-ul. Iată proiectul de lege

Dincolo de aspiraţiile statului de găsire de locuri de muncă pentru cei 200.000 de tineri sub 25 de ani, care sunt acum şomeri, pe termen scurt, statul se îngrijeşte ca absolvenţii de liceu care nu au promovat bacalaureatul să aibă mai mult timp la dispoziţie ca să solicite indemnizaţia de şomaj.

Statul este îngrijorat de numărul mare de absolvenţi de liceu care nu au promovat BAC-ul în 2011. Nu pentru că absolvenţii de liceu fără BAC nu şi-au găsit locuri de muncă, ci pentru că nu au avut suficient timp să solicite indemnizaţia de şomaj. Amintim că aproximativ 90.000 de absolvenţi de liceu nu au promovat examenul de bacalaureat în anul 2011.

Autorităţile încurajează absolvenţii de liceu care nu promovează BAC-ul să îşi revendice indemnizaţia de şomaj de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din ţară.

Potrivit unui proiect de modificare a legii 76/2002, parlamentarii vor să le acorde absolvenţilor de liceu fără BAC mai mult timp să solicite ajutorul de şomaj de la AJOFM. Iată cum.

În prezent, absolvenţii de liceu care nu au promovat BAC-ul au 60 de zile la dispoziţie, de la data absolvirii liceului, să depună dosarul pentru ajutorul de şomaj la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă în evidenţa căreia figurează. Este vorba de 250 de lei pe lună (adică jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă), vreme de şase luni. Cele 60 de zile se calculează începând cu data absolvirii liceului.

Parlamentarii au considerat însă că absolvenţii de liceu care au trecut prin experienţa nepromovării BAC-ului nu au avut suficient timp să se mobilizeze să solicite ajutorul de şomaj. Drept care, vor modificarea datei de la care se calculează perioada legală de 60 de zile în care absolvenţii fără BAC pot solicita indemnizaţia de şomaj. 

În acest moment, perioada legală în care absolvenţii fără BAC înregistraţi la AJOFM pot depune dosarul pentru ajutorul de şomaj se calculează începând cu data absolvirii liceului. Prin acest proiect de lege se vrea ca perioada de 60 de zile în care absolvenţii de liceu fără BAC pot solicita ajutorul de şomaj să fie calculată începând cu data încheierii anului şcolar. 31 august a fost stabilită prin Ordin de Ministru al Educaţiei data la care anul şcolar 2010-2011 s-a încheiat. Statul vrea ca data de la care se calculează perioada legală de solicitare a indemnizaţiei de şomaj de către absolvenţii de liceu fără BAC înregistraţi la AJOFM să fie data finalizării anului şcolar, stabilită anual prin Ordin de Ministru al Educaţiei.

Potrivit autorilor proiectului de lege, modificarea se impune din cauza numeroaselor semnale din întreaga ţară, cu privire la dificultăţile absolvenţilor de liceu din promoţia 2011 care nu au promovat examenul de bacalaureat şi care vor să beneficieze de ajutor de şomaj, dar nu le mai sunt acceptate dosarele la AJOFM, pentru că termenul legal de 60 de zile a expirat. Se impune modificarea legii încât absolvenţii de liceu cu BAC-ul nepromovat să aibă mai mult timp ca să solicite indemnizaţia de şomaj, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul Alexandru Cordoş (PSD).

Proiectul vine cu modificarea literei a din alineatul 2 al articolului 17 din legea 76/2002.

Proiectul a fost adoptat de Senat, şi prezentat pe 23 aprilie în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.
Proiectul a fost trimis la Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, precum şi la Comisia pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi.
7 mai este termenul pentru depunerea amendamentelor la proiectul de lege.

Vezi aici proiectul de lege şi aici expunerea de motive pentru acest proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Golden Foods Snacks anunţă începerea exporturilor de produse sub brandul Elmas pe piaţa din Polonia şi realizarea primelor livrări începând cu luna iunie 2022, potrivit unui raport al......
Kievul studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia
Kievul studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia
Guvernul ucrainean studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt ...
Fotovoltaicul, element-cheie al planului UE de a scăpa de energia din Rusia. Care sunt țintele și mijloacele
Fotovoltaicul, element-cheie al planului UE de a scăpa de energia din Rusia. Care sunt țintele și mijloacele
Comisia Europeană a lansat Planul REPowerEU ca răspuns la criza climatică și la volatilitatea pieței energetice în ...
Statele Unite au scos de pe lista organizațiilor teroristre cinci grupări, printre care și ETA
Statele Unite au scos de pe lista organizațiilor teroristre cinci grupări, printre care și ETA
Washingtonul a retras vineri cinci grupări de pe lista sa neagră de "organizaţii teroriste străine", printre care mişcarea ...