Alessandro Profumo, fostul CEO al Unicredit, trimis în judecată pentru fraudă fiscală

Bancherul Alessandro Profumo, fostul CEO al Unicredit, în prezent preşedinte al ''Banca Monte dei Paschi'' (MPS) din Siena, este anchetat, împreună cu alte 19 persoane, pentru o presupusă fraudă de 245 milioane de euro, care ar fi fost realizată printr-o operaţiune financiară structurată numită ''Brontos'', informează marţi La Repubblica şi Corriere della Sera.
Economica.net - mar, 05 iun. 2012, 10:55
Alessandro Profumo, fostul CEO al Unicredit, trimis în judecată pentru fraudă fiscală

Procuratura din Milano îi acuză pe cei 20 „de a fi construit, prin mai multe acţiuni executive cu aceeaşi intenţie penală, în colaborare şi de comun acord între ei, cu scopul de a face evaziune privind impozitele pe venituri şi provocând o pagubă patrimonială de o gravitate considerabilă, o structură complexă şi artificială, predeterminată la fiecare nivel, astfel încât să nu provoace niciun risc economic sau financiar, având doar obiectivul de a genera, sub profilul contabilităţii, venituri sub formă de dobânzi, care însă în mod abil prevedeau dividende”, se arată în actul acuzării citat de Corriere della Sera.

Judecătorul pentru audieri preliminare din Milano, Anna Laura Marchiondelli, a trimis în judecată 16 manageri ai Unicredit precum şi trei ai Barclays, relevă La Repubblica. Potrivit procuraturii din Milano, Unicredit şi banca britanică ar fi comis o evaziune fiscală de proporţii de 245 milioane, printr-o serie de operaţiuni cu societăţi britanice şi luxemburgheze, ascunzând profiturile şi făcându-le să figureze ca dividende pentru a plăti o rată mai scăzută.

Printre foştii maganeri ai Unicredit acuzaţi se numără şi Patrizio Braccioni şi Ranieri De Marchis, respectiv responsabili de zona afaceri fiscale şi conducerea financiară a institutului de credit.

Profumo, la fel ca ceilalţi 19 anchetaţi, este acuzat de fraudă fiscală şi obstrucţionarea activităţii investigative, iar prima audiere va avea loc la 1 octombrie, în faţa judecătorilor celei de-a doua secţii penale a Tribunalului din Milano.

Ancheta a examinat comportamentul între 2004 şi 2009 al celor mai mari instituţii italiene care, navigând între norme şi vizând obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor emergente au conceput operaţiuni structurate care, potrivit acuzaţiilor au obţinut venituri în afara Italiei, ţară ce are cea mai mare rată din Europa de impozitare a companiilor. Economiile fiscale ale băncilor au fost de câteva miliarde de euro, dar Agenţia de impozite şi taxe a trimis notificări şi controale.

Ancheta Brontos a demarat după ce procurorul din Milano Alfredo Robledo a vizat o serie de operaţiuni care ar fi permis Unicredit să plătească mai puţine impozite în perioada 2007-2009.

Judecătorul pentru audieri preliminare a respins cererea apărării, care a ridicat problema competenţei teritoriale, cerând ca procesul să se mute la Roma, Bologna sau Verona, unde îşi au sediile societăţile care au realizat operaţiunile, precizează Corriere della Sera.

În opinia magistraţilor, operaţiunile nu au avut „nicio valenţă economică autonomă”, ci au servit „numai pentru a obţine un avantaj fiscal ilicit”.

”Aştept încrezător şi nerăbdător judecata publică, fiind convins de corectitudinea fiecărei acţiuni a mea, care nu va putea fi prin urmare decât să fie recunoscută ca atare. În acest fel se va pune capăt şi prejudiciilor aduse reputaţiei mele, pe care le sufăr pe nedrept”, a comentat Profumo.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...