Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova: „În 2024, estimăm că vom investi aproximativ 40 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare”

În ultimii ani, Apa Nova a investit masiv în dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare din Capitală. Numai anul trecut, compania a investit 41,8 milioane de euro în proiectele de modernizare sau extindere a aproximativ 26 de kilometri de rețea de apă și 14 kilometri de rețea de canalizare, iar pentru 2024, are în plan investiții de aproximativ 40 milioane de euro, a declarat directorul general adjunct al Apa Nova, Alexandru Moldovan, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET.
Ion Dobreanu - lun, 05 feb. 2024, 10:25
Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova:

Alexandru Moldovan, directorul general adjunct al Apa Nova, a vorbit într-un interviu pentru Economica.net despre care este stadiul investițiilor realizate de operator în rețeaua de canalizare din Capitală, dar și despre planurile pe care compania le are în perioada următoare.

1. În ultimii ani, Bucureștiul s-a confruntat cu multe probleme în ceea ce privește zona de canalizare. Care este valoarea investițiilor realizate de Apa Nova în 2023 pentru proiectele de modernizare ale sistemului public de alimentare cu apă și canalizare?

Apa Nova a investit consistent în dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare pe durata întregii perioade de concesiune. Anul trecut, am alocat un buget de aproximativ 41,8 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a sistemului public de alimentare cu apă și canalizare. Aceste proiecte au fost elaborate pentru a acoperi diverse aspecte, inclusiv reabilitarea sectorului de pompare, înlocuirea, reabilitarea și extinderea rețelelor de apă potabilă și canalizare, precum și implementarea unui sistem de contorizare inteligentă.
Prin intermediul acestor investiții, am finalizat modernizarea și/sau extinderea a aproximativ 26 de kilometri de rețea de apă și 14 kilometri de rețea de canalizare. Totodată, am finalizat lucrările de extindere și modernizare începute, precum Uverturii, Drumul Scalarului, Drumul Iza, Șos. Berceni, Nicolae Caranfil, dar și demararea altor lucrări pentru zonele Lunci, Drum Nisipoasa, Iuliu Maniu, Drumul Roții și Prelungirea Ghencea. Aceste eforturi contribuie la optimizarea și eficientizarea sistemului nostru de alimentare cu apă și canalizare, asigurând, în același timp, standarde ridicate de calitate a serviciilor oferite comunității.

2. În 2023, inflația le-a dat mari bătăi de cap românilor. Ce impact a avut aceasta asupra companiei dumneavoastră și cum ați reușit să îi faceți față? Vor fi influențate proiectele și investițiile din acest an?

Cea mai semnificativă evoluție, din perspectiva noastră ca furnizor de servicii esențiale, este reprezentată de o creștere cu mai mult de 33%, datorată inflației, a costurilor pentru implementarea proiectelor de modernizare și extindere a rețelei de canalizare, comparativ cu anul 2020, ca punct de referință.
Cu toate acestea, nu am abandonat niciun proiect, ci dimpotrivă, am continuat să gestionăm cu succes toate inițiativele noastre. Astfel, am asigurat eficient serviciile de canalizare pentru locuitorii Bucureștiului, evitând orice impact negativ asupra acestora, în ciuda majorărilor semnificative ale costurilor de implementare. În plus, menținem un tarif extrem de competitiv, comparativ cu majoritatea orașelor din țară, reflectând angajamentul nostru de a oferi servicii de calitate la un cost accesibil pentru comunitatea noastră.

3. Ce planuri aveți pentru anul 2024 în ceea ce privește sistemele de apă și canalizare din București?

Pentru 2024, estimăm că vom investi aproximativ 40 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare.

4. Ce proiecte de modernizare a rețelei de canalizare în Capitală sunt în aceste momente prioritare?

Toate proiectele de modernizare a rețelei de canalizare reprezintă priorități semnificative pentru că acestea contribuie în mod esențial la îmbunătățirea serviciilor noastre către comunitatea pe care o deservim.
În prezent, echipa de specialiști de la Apa Nova se află în mijlocul unor proiecte strategice, concentrându-se asupra conectării cartierelor rezidențiale din zonele Drumul Taberei – Valea Largă, Prelungirea Ghencea, Ștefan Holban, Luncilor, Drum Nisipoasa și Theodor Pallady. Aceste inițiative reflectă angajamentul nostru de a asigura infrastructură modernă și eficientă, contribuind la bunăstarea și calitatea vieții locuitorilor din Capitală.

5. În aceste momente, care sunt principalele provocări cu care vă confruntați în ceea ce privește sistemului public de canalizare din Capitală și cum le veți soluționa?

În cadrul eforturilor noastre de a redimensiona și moderniza infrastructura operațională, ne-am confruntat cu numeroase provocări în gestionarea rețelei. Contextul geopolitic instabil a generat întreruperi semnificative în lanțurile de aprovizionare, afectând procesul de selecție a partenerilor de construcții și gestionarea impactului inflației accelerate asupra prețurilor la materiale, combustibili și forță de muncă.
La nivel local, am fost nevoiți să facem față unor întârzieri în obținerea avizelor necesare pentru unele proiecte, însă am întâmpinat și complicații legate de timpii de mobilizare ai unor constructori și de livrarea promptă a utilajelor esențiale. Abordarea noastră pentru depășirea tuturor acestor provocări a constat în adaptare, fie prin identificarea alternativelor de furnizori pentru anumite utilaje, fie prin înlocuirea anumitor echipamente sau tehnologii utilizate.

6. În ultimii ani s-a tot discutat despre schimbările climatice și sustenabilitate. Care sunt pașii concreți pe care Apa Nova i-a făcut până în acest moment în ceea ce privește eficientizarea energetică?

Apa Nova, o companie Veolia, a abordat cu determinare provocările actuale legate de schimbările climatice și sustenabilitate, concentrându-și eforturile asupra eficientizării energetice în cadrul operațiunilor sale. Acest demers a avut ca rezultat o serie de inițiative concrete care au contribuit semnificativ la reducerea consumului de energie și costurilor asociate.
Prin investiții de peste 7 milioane de euro, Apa Nova a devenit prosumator în patru dintre cele șapte proiecte, precum Grozăvești, Vitan, Pantelimon și Băneasa, și producător în celelalte trei, respectiv stațiile de pompare Nord și Sud și stația de tratare Roșu. Aceste investiții au avut un impact pozitiv asupra costurilor directe cu energia electrică și au consolidat independența energetică a companiei prin utilizarea surselor de energie regenerabilă, cum sunt sistemele fotovoltaice.
De asemenea, în anul 2023, Stația de Epurare Apă Uzată Glina a atins o autonomie energetică de 69,98%, datorită producției interne de energie electrică prin arderea biogazului generat în procesul de fermentare a nămolului și prin microhidrocentrala instalată la ieșirea din uzină. Acest demers a contribuit la diversificarea surselor de energie și la reducerea dependenței de sursele tradiționale.
În ceea ce privește consumul de energie electrică, implementarea măsurilor de reducere a consumului în 2022, cum ar fi modernizarea iluminatului exterior, achiziționarea de mașini electrice și instalarea stațiilor de încărcare, au avut un impact semnificativ. Prin aceste inițiative și nu numai, consumul specific de energie electrică pe m3 de apă tratat a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând în prezent să fie de circa 3 ori mai mic decât în anul 2002.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...