Algeria: Preşedintele Tebboune a decis încetarea utilizării gazoductului ce tranzitează Marocul cu destinaţia Spania

Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune a solicitat duminică companiei petroliere publice Sonatrach să nu reînnoiască contractul pentru gazoductul care trece prin Maroc şi furnizează gaz Spaniei având în vedere "practicile ostile ale regatului" vecin, informează AFP.
AGERPRES - lun, 01 nov. 2021, 06:30
Algeria: Preşedintele Tebboune a decis încetarea utilizării gazoductului ce tranzitează Marocul cu destinaţia Spania

Livrările de gaze algeriene către Spania se vor face acum exclusiv prin conducta de gaz submarină Medgaz, lansată în 2011, scrie Agerpres.

„Preşedintele Abdelamadjid Tebboune a dispus încetarea relaţiilor comerciale dintre Sonatrach şi Oficiul Marocan pentru Electricitate şi Apă Potabilă (ONEE) şi ne-reînnoirea acordului care expiră duminică la miezul nopţii”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei difuzat de televiziunea publică.

Preşedintele Tebboune a luat această decizie după consultarea prim-ministrului, a ministrului de externe şi al energiei „având în vedere practicile ostile ale regatului (marocan) care subminează unitatea naţională”, potrivit comunicatului.

Într-un comunicat difuzat duminică seara, ONEE marocan a afirmat că decizia algeriană „va avea doar un impact nesemnificativ asupra performanţei sistemului naţional de electricitate în viitorul imediat”.”Având în vedere natura vecinătăţii Marocului şi în aşteptarea acestei decizii, au fost luate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea alimentării ţării cu electricitate”, se arată în comunicatul care nu aduce alte clarificări.

ONEE asigură că „se studiază şi alte opţiuni pentru alternative durabile pe termen mediu şi lung”. Regatul s-ar putea îndrepta în special către Spania, potrivit presei marocane.

Algeria, principalul furnizor de gaze naturale al Spaniei, nu a ascuns în ultimele săptămâni intenţia de a nu prelungi contractul de utilizare a conductei Gaz Maghreb Europe (GME).

Miercuri, ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică însărcinat cu energia Teresa Ribera şi ministrul algerian al energiei şi minelor Mohamed Arkab au anunţat că livrările de gaze algeriene către Spania vor fi asigurate prin gazoductul Medgaz şi complexele de conversie a gazelor naturale lichefiate.

Din 1996, Algeria a livrat către Spania şi Portugalia aproximativ zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an prin GME.

În schimbul tranzitului gazoductului, Rabat a primit anual aproape un miliard de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 97% din necesarul său. Jumătate erau drepturi de trecere plătite în natură, iar cealaltă jumătate reprezentau gaze naturale cumpărate la un preţ avantajos, potrivit experţilor din industrie.

Potrivit unui specialist marocan familiarizat cu problematica, gazul algerian alimenta două centrale termoelectrice: Tahaddart (nord) şi Ain Beni Mathar (est), aproximativ 700 de milioane de metri cub anual.

La sfârşitul lunii august, Algeria a întrerupt relaţiile diplomatice cu Marocul invocând „acţiuni ostile” ale regatului, o decizie „complet nejustificată”, potrivit lui Rabat.

Criza a izbucnit la scurt timp după normalizarea relaţiilor diplomatice dintre Maroc şi Israel în schimbul recunoaşterii de către SUA a suveranităţii marocane asupra Saharei de Vest. Algerul, care îi sprijină pe separatiştii Frontului Polisario, afirmă în mod regulat sprijinul pentru cauza palestiniană.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Modul în care Comisia Europeană angajează consultanţi externi şi recurge la serviciile acestora nu asigură în totalitate o utilizare optimă a resurselor şi nici nu îi protejează pe deplin......
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe ...
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...