Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare se opune modificării obiectivelor politicii agricole comune în tratatele UE

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) se opune modificării obiectivelor politicii agricole comune în tratatele UE şi solicită susţinere politică, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 06 sept. 2022, 17:22
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare se opune modificării obiectivelor politicii agricole comune în tratatele UE

Asociația priveşte cu neîncredere propunerea raportorului Eugenia Rodriguez Palop de modificare a Articolului 39 al Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

„Europarlamentarul Eugenia Rodriguez Palop este raportor alternativ pentru proiectul de aviz al Comisiei pentru agricultură, iar prin propunerea lansată doreşte să facă PAC post-2027 sustenabilă „social, economic şi ecologic”, schimbând accentul politicii de la „creşterea productivităţii agricole” la „asigurarea autosuficienţei”, în acelaşi timp „protejând ecosistemele agricole” şi „asigurând o tranziţie eficientă””, se menţionează în comunicat.

Potrivit Alianţei pentru Agricultură, Rodriguez Palop consideră oportună modificarea substanţei obiectivelor Politicii Agricole Comune, deşi nu există temei pentru această modificare, altul în afară de „calea verde” pe care decidenţii europeni o urmează obsesiv, în ciuda tuturor avertismentelor venite din partea fermierilor şi cooperativelor din toate statele membre.

„Bazele Politicii Agricole Comune sunt stabilite în Art. 39 din Tratat unde sunt înscrise în mod clar principiile furnizării consumatorilor de alimente la preţuri accesibile în cantităţi adecvate şi garantarea fermierilor cu un venit adecvat, iar prin propunerea raportorului se doreşte ca aceste principii să fie înlăturate, iar noi, fermierii şi cooperativele din România nu putem fi de acord cu această modificare!”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, accesul consumatorilor la alimente nu poate fi înlăturat dintre obiectivele Politicii Agricole Comune, fiindcă reprezintă unul dintre principalele meniri ale agriculturii: să fie furnizor de alimente.

„Fermierii sunt generatori de hrană pentru oameni şi aşa trebuie să rămână! Preţul accesibil pentru consumatori este vital, mai ales într-o Europă care susţine lupta împotriva foametei. Cum vor fi susţinute obiectivele ca „foamete zero”, în contexul modificării propuse? Spre ce se va orienta agricultura, dirijată de aceste modificări, din moment ce nu mai are ca obiective principale asigurarea hranei în cantităţi suficiente şi la preţuri accesibile? De asemenea, cum vor fi protejaţi fermierii de lipsa fondurilor şi de falimentele iminente, dacă alimentele vor deveni prea costisitoare pentru populaţie? Se vor reorienta spre laboratoare, unde să creeze alimente sintetice, care deşi sintetice, vor asigura durabilitatea atât de dorită de Comisie, fără gestionarea corectă a riscurilor?”, afirmă reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură.

Organizaţiile membre ale Alianţei consideră că prin aceste modificări se creează un precedent periculos, fiindcă nu doar că, între obiectivele Politicii Agricole Comune se introduc obiective care nu sunt conectate la agricultură, ci mai grav, sunt înlăturate, în mod voit obiectivele reale ale agriculturii. Nu putem fi de acord, sub nicio formă, cu masacrarea articolului 39 din TFUE.

„Pe lângă lobby-ul întreprins împreună cu statele membre, COPA-COGECA, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis, în cursul zilei de ieri, 5 septembrie 2022, toate aceste nemulţumiri şi îngrijorări către eurodeputaţii români, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Reprezentanţa Permanentă a României la UE, solicitând sprijin pentru respingerea modificării obiectivelor PAC”, se mai spune în comunicat.

Conform sursei citate, sprijinul politic al reprezentanţilor români pe lângă instituţiile Uniunii este vital în aceste momente decisive pentru soarta agriculturii europene.

„Pe această cale, tragem un semnal de alarmă public şi solicităm tuturor europarlamentarilor care reprezintă România, Reprezentanţa permanentă la Bruxelles, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, să ţină cont de necesitatea asigurării securităţii şi siguranţei alimentare pentru întreaga populaţie din Uniunea Europeană şi să respingă amendamentul propus de doamna Rodriguez Palop sau altele posibile, care au acelaşi efect”, au mai precizat reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură.

Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, însumează aproximativ 3500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României. Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...