Alianţa Renault-Nissan a raportat vânzări record, în primul semestru din 2017

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în urma achiziţionării Mitsubishi Motors, a raportat joi o creştere a vânzărilor de 7%, în primul semestru din 2017, la 5,27 milioane de vehicule, se arată într-un comunicat al alianţei.
Economica.net - joi, 27 iul. 2017, 14:07
Alianţa Renault-Nissan a raportat vânzări record, în primul semestru din 2017

Livrările cumulate de automobile electrice au depăşit 480.000 de unităţi în primele şase luni din acest an, pe fondul majorării cererii pentru Nissan LEAF, Mitsubishi i-Miev şi Renault ZOE, care rămâne lider în Europa.

Carlos Ghosn, preşedinte şi director general al alianţei Renault-Nissan, a afirmat: ‘Alianţa a raportat vânzări record în primul semestru din 2017, de 5,27 milioane de vehicule. Vom continua să reducem semnificativ costurile şi să ne majorăm prezenţa pe piaţa globală, în timp ce vom menţine standarde tehnologice solide şi vom oferi clienţilor modele electrice inovatoare’.

În primele şase luni din acest an, grupul Renault a vândut 1,88 milioane de vehicule, un avans de 10,4% faţă de primul semestru din 2016. Toate brandurile grupului au raportat creşteri ale vânzărilor şi ale cotei de piaţă.

Brandurile Renault şi Dacia au avut livrări record, în perioada ianuarie-iunie 2017, iar Renault este al doilea cel mai vândut brand din Europa.

Recent, Renault şi-a confirmat obiectivele comerciale pentru anul 2017, respectiv o creştere a volumului vânzărilor şi a cotelor de piaţă atât în Europa, cât şi pe piaţa internaţională, în condiţiile în care, potrivit estimărilor sale, piaţa auto mondială ar urma să înregistreze un avans cuprins între 1,5% şi 2,5%, iar piaţa europeană şi cea franceză ar urma să urce cu 2%.

Alianţa Renault-Nissan ar putea deveni, anul acesta, cel mai mare producător auto din lume şi va folosi această oportunitate pentru a reduce semnificativ costurile de achiziţii şi inginerie, a declarat luna aceasta Carlos Ghosn.

Volumul vânzărilor combinate ale Renault, Nissan Motor şi Mitsubishi vor depăşi nivelul rivalelor Volkswagen şi Toyota Motor, susţine Ghosn.

‘Pe baza datelor privind vânzările în primele trei luni ale anului, estimăm că alianţa ar putea deveni cel mai mare grup din industria auto până la mijlocul anului. Acesta nu a fost niciodată un obiectiv, dar ne va oferi satisfacţii majore. Următorul pas îl reprezintă reducerile de costuri, pentru a ne consolida competitivitatea’, a afirmat Ghosn, care este preşedintele Renault, Nissan şi Mitsubishi.

Ghosn are ca obiectiv realizarea unor economii de costuri de 5,5 miliarde de euro în 2018, în creştere faţă de 4,3 miliarde de euro în 2015.

Până în 2020, aproximativ 70% dintre vehiculele alianţei vor fi produse pe platforme comune, ceea ce va reduce costurile de achiziţii în medie cu 30% per vehicul, a estimat Ghosn.

În urmă cu trei ani, Carlos Ghosn estima că alianţa va fi unul dintre primii trei producători auto mondiali până în 2018. Această prognoză s-a adeverit cu un an mai devreme, graţie preluării Mitsubishi de către Nissan, în 2016.

Felipe Munoz, analist la JATO, s-a declarat sceptic că alianţa Renault-Nissan va deveni numărul unu mondial în acest an, dar crede că Renault-Nissan va trece în faţa Volkswagen Group şi Toyota în viitor, având în vedere atuurile sale în domeniul SUV-urilor şi vehiculelor electrice, precum şi un potenţial uriaş în China şi alte pieţe emergente.

‘Renault-Nissan merge în direcţia corectă în multe aspecte. Îşi gestionează mărcile foarte bine. Acolo unde Renault este slab, Nissan este puternic şi viceversa’, a spus Munoz.

Succesul lui Ghosn nu a constat doar în includerea Mitsubishi Motors în alianţa Renault-Nissan. În ultimii trei ani, autovehiculele de teren (SUV) au fost segmentul cu cel mai puternic ritm de creştere, iar alianţa Renault-Nissan are o cotă 12% pe această categorie, cea mai mare cotă din piaţă globală pe acest segment. Modelul Nissan X Trail este cel mai bine vândut SUV din lume, iar modele precum Dacia Duster şi Renault Kwid sunt apreciate pe pieţele emergente ca India, Brazilia şi Orientul Mijlociu, susţine Munoz.

‘SUV susţine creşterea globală, iar ei sunt foarte puternici pe acest segment’, a spus Munoz.

De asemenea, Renault-Nissan este lider pe segmentul automobilelor electrice. Deşi la nivel global vânzările de vehicule electrice sunt deocamdată mici, modelele Renault Zoe şi Nissan Leaf sunt lideri de piaţă, iar vânzările de vehicule electrice vor creşte pe măsură ce normele de poluare se vor înăspri, ceea ce va fi în beneficiul alianţei Renault-Nissan.

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) -......
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...