Alibaba a primit o amendă de 2,3 miliarde de euro din partea autorității de concurență din China

Autorităţile de reglementare din China au sancţionat gigantul din comerţul electronic Alibaba cu 18 miliarde de yuani (2,3 miliarde euro) pentru încălcarea reglementărilor antimonopol şi abuz de poziţie dominantă, relatează agenţia EFE, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 10 apr. 2021, 11:29
Alibaba a primit o amendă de 2,3 miliarde de euro din partea autorității de concurență din China

Sancţiunea primită de Alibaba, ce echivalează cu circa 4% din veniturile companiei în 2019, este cea mai mare amendă pentru anticoncurenţă impusă de China, în cadrul controlului intens derulat de această ţară în ultimele luni la marile companii tehnologice.

Într-un comunicat, Administraţia de Stat pentru Reglementarea Pieţei (SAMR) semnalează că în urma unei investigaţii derulate în decembrie s-a constatat că Alibaba „abuzează de poziţia sa dominantă pe piaţă” încă din 2015.

Citiți și: Fondatorul Alibaba, Jack Ma, a dispărut din viaţa publică în ultimele două luni, dând naştere la speculaţii (economica.net)

Alibaba, la fel ca Tencent, este unul dintre giganţii tehnologici chinezi aflaţi în atenţia autorităţilor chineze, ceea ce este relaţionat şi cu criticile lansate în octombrie de fondatorul său, magnatul Jack Ma, împotriva sistemului financiar al ţării.

În decembrie, SAMR a anunţat deschiderea unei investigaţii antimonopol asupra companiei şi în aceeaşi lună a suspendat ieşirea pe bursă a Ant, filiala tehno-financiară a Alibaba, care era aşteptată să fie cea mai mare din istorie, cu venituri estimate la 37 de miliarde de dolari.

Sancţiunea anunţată este mai mult decât dublă faţă de cea de 6,1 miliarde yuani, cea mai mare amendă care fusese impusă până acum în China, pe care a trebuit să o plătească în 2015 compania americană Qualcomm, cel mai mare furnizor de chip-uri din lume.

Potrivit SAMR, Alibaba a buzat de poziţia sa dominantă pentru a obliga furnizorii să o aleagă în locul altor platforme de pe piaţă, în acest fel „violând atât drepturile acestora cât şi pe cele ale consumatorilor”.

Aceste practici, subliniază reprezentanţii autorităţii, „nu respectă legile antimonopol chineze, împiedicând libera circulaţie a bunurilor, şi încalcă interesele de afaceri ale furnizorilor”.

La rândul său, Alibaba a anunţat într-un comunicat că „acceptă sancţiunea cu sinceritate şi va asigura îndeplinirea acesteia cu determinare”.

Citiți și: Cel mai bogat chinez nu mai este fondatorul Alibaba, Jack Ma. El a fost depășit de Zhong Shanshan, un miliardar mai puțin cunoscut (economica.net)

„Pentru a-şi îndeplini responsabilitatea faţă de societate, Alibaba va funcţiona conform legii cu maximă diligenţă, va continua să îşi consolideze sistemele de conformitate şi să susţină creşterea prin inovare”, spun reprezentanţii companiei.

Compania creată de Jack Ma a fost acuzată în trecut de competitori şi vânzători că interzice furnizorilor să se înscrie pe alte platforme de comerţ electronic. Aceasta este o practică destul de comună în sector şi în legătură cu care reglementatorul a avertizat în februarie că este ilegală.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România nu primește nimic, deși riscă să rămână fără mult petrol dacă Putin reacționează dur la embargo
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România ...
Ambițiosul plan RepowerEU, un set de măsuri de 300 de miliarde de euro anunțat de Comisia Europeană pentru a pune capăt dependenței de resursele energetice rusești are o prevedere foarte......
Guvernul bulgar anunță adoptarea de măsuri sociale în valoare de 1 miliard de euro, ca urmare a protestelor populației
Guvernul bulgar anunță adoptarea de măsuri sociale în valoare de 1 miliard de euro, ca urmare a protestelor populației
Guvernul de la Sofia a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei ...
Moscova închide redacția locală a postului canadian de televiziune CBC
Moscova închide redacția locală a postului canadian de televiziune CBC
Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri închiderea redacţiei din Moscova a radioteleviziunii canadiene CBC ...
Guvernul ceh negociază cu CEZ restructurarea companiei. Statul vrea să dețină mai mult control asupra prețului energiei
Guvernul ceh negociază cu CEZ restructurarea companiei. Statul vrea să dețină mai mult control asupra prețului energiei
Guvernul ceh discută cu CEZ restructurarea companiei de utilităţi, au anunţat miercuri CEZ şi Ministerul ceh de Finanţe, ...