Alinare pentru cei cu credite în euro după deprecierea leului: Euribor la 6 luni a căzut sub 1%

Dobânzile de pe piaţa interbancară europeană sunt în continuă scădere de la începutul anului. Referinţa Euribor la 6 luni a coborât sub pragul de 1% pentru prima oară din iunie 2010, veste care vine să amelioreze situaţia celor cu credite în euro, care trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar ca urmare a deprecierii leului.
Mihai Banita - mar, 01 mai 2012, 19:54
Alinare pentru cei cu credite în euro după deprecierea leului: Euribor la 6 luni a căzut sub 1%

În 10 iunie 2010 Euribor la 6 luni, una dintre cele mai importante referinţe pentru creditele în euro, depăşea nivelul de 1%, după ce timp de un an a stat sub acest nivel. A crescut apoi până la 1,831% în iulie 2011, după ce Banca Centrală Europeană a ridicat dobânda cheie şi criza euro a intrat într-o nouă fază.

De la venirea italianului Mario Draghi în fruntea BCE, politica monetară a fost relaxată substanţial şi dobânzile reduse cu 0,5 puncte procentuale la nivelul minim istoric de 1%. De asemenea, BCE a furnizat aproximativ 1.000 de miliarde de euro băncilor comerciale în operaţiuni repo cu scadenţa la trei ani – băncile pun titluri de stat şi alte active eligibile în schimbul banilor.

Asta a făcut ca din decembrie dobânzile pe piaţa monetară interbancară nesecurizată din zona euro, cea care dă cotaţiile Euribor, să scadă puternic. Euribor la 6 luni a scăzut de la 1,7%, cât era la începutul lunii decembrie, la 0,998% pe 30 mai.

O astfel de reducere de 0,7 pp, la un credit de 60.000 de euro pe 30 de ani, cu o dobândă anterioară de 7%, face ca rata lunară să scadă de la 400 de euro la 371 de euro.

Astfel se compensează din deprecierea leului, care afectează o mare parte dintre cei cu credite în euro, afectaţi de fluctuaţiile negative ale monedei naţionale. Exprimată în lei la cursul mediu BNR, rata din decembrie era de 1.730 de lei (4,3267 lei/euro), în timp ce cea redusă din prezent se ridică la 1.631 de lei (4,397 lei/euro).

De asmenea, cotaţia Euribor la 3 luni, şi ea foarte des utlizată ca indicator de variaţie pentru creditele în euro, s-a înjumătăţit din decembrie şi până acum, de la 1,47% la 0,7%.

BCE nu a arătat până acum că are de gând să mai ofere lichiditate pe termen lung, deşi Italia şi, mai ales, Spania au început să resimtă din nou presiuni pe randamentele cerute de investitori la datoria de stat, după o perioadă în care acestea au scăzut puternic.

Băncii centrale cu sediul la Frankfurt i s-a cerut în mai multe rânduri mai multă intervenţie de către bancheri, pe modelul Rezervei Federale a SUA. Însă politica laxă a BCE a născut ulterior nemulţumiri în rândul reprezentanţilor Germaniei, care au susţinut că banca îşi depăşeşte mandatul, mai ales după ce a cumpărat obligaţiuni ale ţărilor PIIGS de 214 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...