1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Allianz Ţiriac a ieşit la cumpărături la bursă, prin fondul de pensii AZT Viitorul Tău

Fondul de pensii private AZT Viitorul Tău, administrat de societatea de pensii private Allianz Ţiriac, a cumpărat noi pachete de acţiuni ale distribuitorului de medicamente Ropharma Braşov şi ale producătoarei de hârtie şi carton Vrancart Focşani. Participaţiile AZT la cele două companii au ajuns la peste 5,5%, respectiv aproape 7,5%.

01 feb, 2013 | | ECONOMICA.net

Fondul de pensii private AZT Viitorul Tău   este al doilea cel mai mare fond de pensii obligatorii de pe piaţă, cu active nete de peste 2,3 miliarde de lei şi aproape 1,37milioane de membri, la 31 decembrie 2012.

Acţiunile acoperă aproape 7% din portofoliul fondului de pensii AZT Viitorul Tău, sub media fondurilor de pensii oblogatorii (11,18%), potrivit datelor oficiale.

Cel mai activ fond de pensii la bursă este Aripi, administrat de societatea de profil a Generali, cu o pondere de acţiuni în total active de 14,5%.

Pariul pe Ropharma Braşov (RPH) şi pe Vrancart Focşani (VNC) corespunde principiului de investiţii în companii relativ mici, dar promiţătoare, care oferă perspectiva creşterii pe termen mediu şi lung

Fondurile de pensii administrate privat şi-au crescut expunerea pe piaţa de capital românească, anul trecut.

Administratorii de fonduri de pensii caută, din principiu, acţiunile companiilor mari şi sigure, distribuitoare constante de dividende, dar nu-şi refuză nici pariuri pe sume relativ mici în companiile promiţătoare în timp.

Ropharma Braşov (RPH) este evaluată la peste 200 de milioane de lei, după capitalizarea înregistrată la BVB. A înregistrat un profit net de 5,2 milioane de lei pe primele 9 luni ale anului trecut, cu 40% mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2011, obţinut din afaceri nete de peste 307 milioane de lei, cu 10% mai mari decât în 2011.

 Firma este controlată de omul de afaceri Mihai Miron, care a construit lanţul de farmacii Europharm, pe care l-a vândut, la începutul anilor 2000, coporaţiei SmithKline Beecham, printr-o tranzacţie estimată la 45 de miliaone de euro.

Vrancart Focşani (VNC) este unul dintre principalii producători de pe piaţa locală de ambalaje din carton ondulat, alături de Rondocarton, VPK Packaging şi Dunapack. Este o companie evaluată la 55 de milioane de lei la Bursa de valori Bucureşti.

A înregistrat constant profituri şi pe timpul crizei, iar pe ultimele 9 lunui ale anului trecut, un câştig net de 3,2 milioane de lei, din afaceri de 135 de milioane de lei.

 Acţionarul principal este SIF Banat Crişana, cu peste 74% din acţiuni.

 

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO