Allianz-Țiriac, despăgubiri record în 2022: 1,2 mld. lei, echivalentul a 16.000 de salarii medii, cu taxe și contribuții, plătite timp de un an

Allianz-Țiriac a încheiat anul 2022 cu prime brute subscrise în valoare de 2,9 miliarde de lei, în creștere cu peste 40% față de 2021 și despăgubiri plătite în valoare de 1,2 miliarde de lei. Plățile către clienți și în numele acestora au crescut anul trecut mai rapid decât vânzările, respectiv cu circa 53%. Numărul clienţilor Allianz Ţiriac a crescut la 1,5 milioane. Cea mai mare despăgubire a fost de 5,2 milioane de lei.
Gabriela Ţinteanu - lun, 06 mart. 2023, 14:11
Allianz-Țiriac, despăgubiri record în 2022: 1,2 mld. lei, echivalentul a 16.000 de salarii medii, cu taxe și contribuții, plătite timp de un an

Allianz-Țiriac a încheiat anul 2022 cu prime brute subscrise în valoare de 2,9 miliarde de lei, în creștere cu peste 40% față de 2021 și despăgubiri plătite în valoare de 1,2 miliarde de lei. Plățile către clienți și în numele acestora au crescut anul trecut mai rapid decât vânzările, respectiv cu circa 53%.

Pe lângă despăgubirile plătite, Allianz-Țiriac avea la finalul lunii decembrie 2022 peste 3 miliarde de lei în rezerve tehnice. Prin constituirea acestor rezerve, Allianz-Țiriac garantează asiguraților că și angajamentele viitoare față de ei vor fi îndeplinite.

“Plata despăgubirilor este motivul pentru care un asigurător există. Anul trecut am plătit asiguraților noștri 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproape 16.000 de salarii medii, inclusiv taxe și contribuții, timp de un an. Aceste plăți le-au permis să-și continue viața fără să-și folosescă veniturile sau economiile pentru a acoperi cheltuieli neprevăzute, precum reparații ale locuințelor, ale mașinilor, intervenții chirurgicale sau întreruperi ale afacerilor. În 2023 ne propunem să ajungem la cât mai multe persoane și companii cu asigurările noastre pentru a le garanta stabilitatea bugetelor într-un context de piață încă incert”, a declarat Virgil Șoncutean, CEO al Allianz-Țiriac Asigurări. 

Cele mai mari despăgubiri plătite în 2022

Cea mai mare despăgubire din 2022 a fost de 5,2 milioane de lei și a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto care a avut loc în străinătate și în urma căruia un pieton a decedat.

Pe linia asigurărilor de proprietăți, cea mai mare despăgubire, în valoare de 3,8 milioane de lei, a fost platită în urma unui incendiu la un parc de agrement. Despăgubiri similare au fost plătie în urma unei alunecări de teren care a afectat un parc fotovoltaic și a unui incendiu care a distrus toate echipamentele de producție ale unui client din industria textilă. În cazul clienților persoane fizice, cea mai mare plată efectuată în baza unei asigurări de proprietate s-a situat la aproape 800.000 de lei. Despăgubirea a fost plătită în urma unui incendiu care a afectat locuința.

În cazul asigurărilor de sănătate, unde plățile sunt frecvente, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 92.000 de lei, pentru o intervenție chirurgicală. 

Peste 600.000 de clienți noi  

Anul trecut, Allianz-Țiriac a atras 600.000 de clienți noi, extinderea portofoliului de clienți fiind principala sursă a majorării volumului total al primelor brute subscrise.

Conjunctura din piața RCA a avut un impact important asupra activității și a portofoliului de clienți, în special în prima parte a lui 2022, în condițiile în care Allianz-Țiriac și-a demonstrat capacitatea de a găsi soluții și de a contribui la stabilitatea pieței de asigurări. Cele mai puternice creșteri au fost înregistrate pe asigurări auto, agricole, facultative pentru locuințe, sănătate și viață.

Asigurările de viață, segmentul de business care beneficiază de o atenție sporită din partea Allianz-Țiriac în 2023, continuă să crească consecvent. Numărul de clienți care au încheiat o asigurare de viață la Allianz-Țiriac a crescut cu 20% în 2022, confirmând o schimbare structurală și materializarea potențialului de creștere.

Brandul puternic și calitatea serviciilor oferite la prețul corect sunt factorii cheie care au determinat tot mai mulți clienți să aleagă produsele și serviciile Allianz-Țiriac. La finalul anului 2022, Allianz-Țiriac era lider de loialitate în rândul clienților atât pe segmentul asigurărilor generale, cât și pe cel al asigurărilor de viață.

Profit operaţional de 250 de milioane de lei 

Profitul operațional, suma rămasă după plata despăgubirilor, constituirea rezervelor și deducerea cheltuielilor operaționale, a fost de aproximativ 250 milioane de lei. Rata combinată, raportul dintre suma daunelor plătite și a cheltuielilor administrative și primele brute subscrise, s-a situat la 93% la finalul anului trecut.

Menținerea pe trend pozitiv a profitabilității operaționale, în contextul presiunii în creștere a daunalității a fost posibilă datorită unei discipline riguroase a costurilor și a rezultatului din activitatea investițională.

Echivalența dintre despăgubirile plătite și salarii are la bază un salariu mediu brut lunar de 6.400 de lei (3.760 lei net), echivalentul a 77.160 de lei pe an, conform datelor INS pentru perioada ianuarie – decembrie 2022.

 

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...