Alpha Bank: România este singura ţară din UE fără emisiuni de obligaţiuni ipotecare

Băncile româneşti ar trebui să emită obligaţiuni ipotecare pentru a-şi finanţa portofoliile de credite, şi a-şi echilibra activele pe maturităţi mai lungi, România fiind singura ţară din UE care nu are încă o astfel de emisiune, a declarat, marţi, preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Economica.net - mar, 12 iun. 2012, 14:14
Alpha Bank: România este singura ţară din UE fără emisiuni de obligaţiuni ipotecare

Oprescu a arătat că deşi România are cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB (5,6%) din UE, soldul de 7,7 miliarde euro este suficient pentru a trece la emisiuni de obligaţiuni ipotecare, fiind superior portofoliului de la care statele din regiune au început astfel de operaţiuni.

În opinia preşedintelui Alpha Bank, care ocupă şi poziţia de vicepreşedinte ARB, emisiunile contribuie la extinderea maturităţii pasivelor, permiţând băncilor echilibrarea adecvată a portofoliului de active cu maturităţi lungi şi oferă stabilitate surselor de finanţare, deci implicit creşterea predictibilităţii profilelor de maturitate.

Obligaţiunile ipotecare permit emitentului să-şi diversifice baza de investitori, atât ca geografie, cât şi ca tip de investitor, iar sursa de finanţare s-a dovedit rezilientă, chiar şi în vremuri de instabilitate financiară, datorită faptului că performanţa obligaţiunilor ipotecare este conectată la performanţa obligaţiunilor de stat din ţara emisiunii şi mai puţin la performanţa emitentului.

Soldul obligaţiunilor ipotecare la nivel eruopean a urcat până la 1.700 de miliarde euro la finele anului trecut, iar cei mai mari emitenţi de obligaţiuni ipotecare sunt Spania, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Suedia.

În cazul celor mai mari emitenţi de obligaţiuni ipotecare ponderea obligaţiunilor ipotecare în volumul creditelor ipotecare variază de la minimum 6% în Olanda la maximum 100% în Danemarca.

Oficialul Alpha a făcut aceste aprecieri fără a aminti contextul actual, în care Asociaţia Română a Băncilor poartă discuţii cu Banca Naţională a României pentru modificarea reglementărilor privind obligaţiunile ipotecare.

Oprescu a arătat că o treime din creditele ipotecare au fost acordate în plină criză, respectiv 75.000 de împrumuturi (ianuarie 2009 – mai 2012) din totalul de 223.000 de astfel de finanţări.

De la finele anului 2008 până în prezent, creditul ipotecar a crescut cu 2,5 miliarde de euro, din care 1,9 miliarde euro valoarea garanţiilor de stat din programul „Prima Casă”, iar valoarea rambursărilor a fost de 1,8 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...