1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Finanţe şi bănci

Alpha Bank: România este singura ţară din UE fără emisiuni de obligaţiuni ipotecare

Băncile româneşti ar trebui să emită obligaţiuni ipotecare pentru a-şi finanţa portofoliile de credite, şi a-şi echilibra activele pe maturităţi mai lungi, România fiind singura ţară din UE care nu are încă o astfel de emisiune, a declarat, marţi, preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

12 iun, 2012 | Mediafax

Oprescu a arătat că deşi România are cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB (5,6%) din UE, soldul de 7,7 miliarde euro este suficient pentru a trece la emisiuni de obligaţiuni ipotecare, fiind superior portofoliului de la care statele din regiune au început astfel de operaţiuni.

În opinia preşedintelui Alpha Bank, care ocupă şi poziţia de vicepreşedinte ARB, emisiunile contribuie la extinderea maturităţii pasivelor, permiţând băncilor echilibrarea adecvată a portofoliului de active cu maturităţi lungi şi oferă stabilitate surselor de finanţare, deci implicit creşterea predictibilităţii profilelor de maturitate.

Obligaţiunile ipotecare permit emitentului să-şi diversifice baza de investitori, atât ca geografie, cât şi ca tip de investitor, iar sursa de finanţare s-a dovedit rezilientă, chiar şi în vremuri de instabilitate financiară, datorită faptului că performanţa obligaţiunilor ipotecare este conectată la performanţa obligaţiunilor de stat din ţara emisiunii şi mai puţin la performanţa emitentului.

Soldul obligaţiunilor ipotecare la nivel eruopean a urcat până la 1.700 de miliarde euro la finele anului trecut, iar cei mai mari emitenţi de obligaţiuni ipotecare sunt Spania, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Suedia.

În cazul celor mai mari emitenţi de obligaţiuni ipotecare ponderea obligaţiunilor ipotecare în volumul creditelor ipotecare variază de la minimum 6% în Olanda la maximum 100% în Danemarca.

Oficialul Alpha a făcut aceste aprecieri fără a aminti contextul actual, în care Asociaţia Română a Băncilor poartă discuţii cu Banca Naţională a României pentru modificarea reglementărilor privind obligaţiunile ipotecare.

Oprescu a arătat că o treime din creditele ipotecare au fost acordate în plină criză, respectiv 75.000 de împrumuturi (ianuarie 2009 - mai 2012) din totalul de 223.000 de astfel de finanţări.

De la finele anului 2008 până în prezent, creditul ipotecar a crescut cu 2,5 miliarde de euro, din care 1,9 miliarde euro valoarea garanţiilor de stat din programul "Prima Casă", iar valoarea rambursărilor a fost de 1,8 miliarde euro.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO