Alro a înregistrat afaceri de 2,1 miliarde lei în primele şase luni, în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 2,1 miliarde lei, în creştere cu 39% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai ales pe fondul cererii mai mari de aluminiu de pe pieţele internaţionale, conform unui comunicat remis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
AGERPRES - mie, 10 aug. 2022, 11:13
Alro a înregistrat afaceri de 2,1 miliarde lei în primele şase luni, în creştere cu 39%

În primele şase luni din 2021, Grupul Alro a raportat o cifră de afaceri de 1,5 miliarde lei.

Totodată, Grupul Alro a înregistrat un profit net de 15,3 milioane lei în primul semestru, comparativ cu o pierdere netă de 47,6 milioane lei în acelaşi interval al anului trecut, „ca urmare a măsurilor rapide şi decisive implementate la nivelul Grupului pentru a diminua efectele preţurilor energiei care au atins niveluri nesustenabile”.

Potrivit raportului, EBITDA Grupului a crescut, de asemenea, la 219,6 milioane lei, comparativ cu 144 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2021.

„În primul semestru al anului 2022, cererea a încetinit, s-au materializat niveluri foarte ridicate ale inflaţiei şi niveluri record ale ratelor dobânzilor, toate acestea adăugând presiuni suplimentare asupra companiilor şi forţându-ne să dăm dovadă de adaptabilitate şi să ne schimbăm modelul de afaceri începând cu anul 2022. În consecinţă, am decis să suspendăm temporar activitatea de producţie a trei hale de electroliză la Alro începând cu ianuarie 2022 şi întreaga producţie de alumină la ALUM, începând cu luna august 2022. Am făcut aceşti paşi decisivi ţinând cont de o serie de măsuri tehnologice care permit o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile pieţei de energie revin la normal”, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Alro.

El a precizat că noul model de afaceri aplicat în primul semestru 2022 s-a dovedit de succes, acesta constând în cumpărarea de metal primar rece de pe piaţă pentru a menţine sau chiar a creşte producţia de produse prelucrate, ajustând, în acelaşi timp, producţia de bunuri din aluminiu mai puţin profitabile.

„Prin urmare, am realizat vânzări crescute de produse din aluminiu prelucrat, profitând de cererea puternică de plăci pentru sectorul aeronautic şi de produse extrudate”, a menţionat Marian Năstase.

Conform raportului, Grupul a beneficiat, în semestrul I 2022, de creşterea cererii de plăci şi produse extrudate, cele mai profitabile produse ale Grupului, „de tendinţa ascendentă a cotaţiilor LME şi de cursul de schimb favorabil”.

Grupul şi-a continuat programul de investiţii care vizează reducerea dependenţei de energie electrică prin creşterea cantităţii de metal topit din deşeuri reciclate, creşterea fiabilităţii operaţionale a echipamentelor critice şi îmbunătăţirea eficientei energetice a echipamentelor şi proceselor tehnologice.

Programul de investiţii al Alro pentru 2022, de aproape 23 milioane de dolari (circa 115 milioane lei), cuprinde proiectele necesare pentru atingerea cantităţii de metal, după noul model de afaceri adoptat de Grup pentru 2022.

„Mai mult, în iunie 2022, filiala din aval a Alro, Vimetco Extrusion, a extrudat prima bară folosind noua presă de extrudare a profilelor de aluminiu de ultima generaţie, în urma unei investiţii de aproximativ 10 milioane euro (suma cheltuită în S1 2022 a fost de 41 de milioane lei şi de 4 milioane lei în S1 2021)”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, această nouă presă susţine strategia Grupului de a creşte capacitatea de producţie pentru produsele din aluminiu cu valoare adăugată mare, oferind astfel clienţilor săi un portofoliu diversificat de soluţii personalizate.

Astfel, Alro şi-a redus producţia de aluminiu primar cu 60% prin suspendarea temporară a activităţii a trei hale de electroliză, în timp ce Alum şi-a suspendat activitatea de producţie începând cu luna august 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de călători
Ministerul Transporturilor propune investiții de peste un miliard de lei pentru modernizarea de locomotive și vagoane de ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a pus în dezbatere un proiect pentru modernizarea a 55 de locomotive electrice, coversia a 20 de locomotive diesel în locomotive electrice cu......
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei
Cargus își face propria rețea de lockere și anunță investiții de 40 de milioane de euro în extinderea rețelei pentru ...
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Turcia va renunţa la sistemul de plăţi rusesc Mir
Cele trei bănci publice turceşti care autorizau sistemul rusesc de plăţi Mir vor renunţa la acesta după avertismentele ...
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Eşti interesat de fotovoltaice? Cum alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Panourile fotovoltaice sunt o soluție tot mai des întâlnită. Acestea sunt de ajutor când vine vorba de independență ...